Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 9 посетители в сайта
Криза за обществените библиотеки във Великобритания ПДФ Печат

Рубрика: Глобус
Публикувана: бр. 2, април 2016

Наскоро подробна публикация на уеб сайта на BBC обобщи тревожните новини за обществените библиотеки във Великобритания. Още подзаглавието съобщава, че стотици библиотеки са затворени, а една четвърт от библиотекарите са загубили работата си.
Затваряне и „трансфериране“ на библиотеки. След подробно проучване BBC заключава, че за шест години са закрити около 8000 библиотечни щата. Броят на платения персонал е редуциран от 31 977 през 2010 г. на 24 044 към момента. За същия период са наети около 15 000 доброволци. Точният брой на закритите библиотеки е 343. Съкращенията са най-големи в Англия. Друга група са така наречените „трансферирани библиотеки“ – общо 232 библиотеки са предадени за управление на местни общности. Това „предаване“ в ръцете на други стопани е мярка на местните власти, които оттеглят подкрепата си по не толкова драстичен начин, осъзнавайки колко непопулярно е да закриват библиотеки. Има четири области, в които са затворени повече от половината библиотеки. През настоящата година се планира да се закрият още 111 библиотеки.
Това е най-голямата криза в историята на обществените библиотеки във Великобритания. На места проблемът довежда до съдебни дела и граждански протести. Известни писатели се изказват в защита на библиотеките, като твърдят, че това обществено благо не може да се остави в ръцете на доброволци. Те с право задават въпроса дали поради намаляването на броя на учителите, те също ще бъдат заменени с доброволци.
Потребителите на въпросните библиотеки, останали без професионален персонал, се оплакват, че „работното време на библиотеката за посетители е орязано, а набавянето на нови материали – силно редуцирано“.
От друга страна, представител на местната власт от графство Хемпшир отбелязва, че доброволците са ентусиазирани и притежават знания и са помогнали да се увеличи работното време на библиотеките. Според местното проучване 58% от респондентите в скорошна анкета се съгласяват с увеличения брой обучени доброволци...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева