Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 12 посетители в сайта
Преглед на иновациите в обществените библиотеки (Независим доклад, част от „Поглед върху библиотеките от бъдещето“, поръчан от Съвета по изкуствата на Англия) ПДФ Печат

Автор: Ipsos MORI, Shared Intelligence
Рубрика: 
Актуално

Публикувана: бр. 6, декември 2016

Как изглеждат днес иновациите в обществените библиотеки
Целта на настоящия преглед върху иновациите е да идентифицира изцяло нови методи на работа и изцяло нови услуги, които се представят на обществото и представляват повече от добра практика във Великобритания и зад граница. Надяваме се представените примери да отворят пространство за дискусии в контекста на иновациите и адаптацията, да подскажат как предизвикателствата на бъдещето вече са посрещнати и да стимулират дебат за това как трябва да изглеждат и какво трябва да правят по различен начин обществените библиотеки в бъдеще.
Този преглед първоначално беше замислен като кабинетно проучване. Когато навлязохме във втората му фаза, се натъкнахме на нови примери от участници в уъркшопове, както и от хора, които съдействаха с разговори онлайн или през социалните медии (едно библиотечно изследване бе представило няколко примера за нововъведения в обслужването чрез серии от туитове по време на един от проведените уъркшопове). Използвани са и онлайн източници, мрежи и списъци с проекти като „Тази седмица в библиотеките“, „Информационният специалист“, блога Next Libraries и неговите любими страници.
Примерите са групирани под следните заглавия:

  • Иновации в цялостното библиотечно обслужване – големи библиотечни проекти, цялостно преориентиране към предоставяне на дигитална информация или от общи към персонализирани услуги.
  • Иновации в отделни сектори или услуги – нарастваща адаптация в услугите, като например промотирането им чрез игри, медии и курсове за информационна грамотност.
  • Иновации във финансирането и организационните модели – нови партньорства, диверсификация на доходите и търсене на дарения.
  • Библиотеките приемат различни дефиниции на целите – някои библиотеки се фокусират да бъдат пазители на историята на местната общност.
  • Иновации в професионалното обслужване.
  • Иновации в библиотечните системи – обединени каталози в много големи райони (на регионално и национално ниво), които използват облачни технологии.
  • Прилагане на концепцията за „обществени библиотеки“ по нови и релевантни начини – например библиотечни „постове“ в обществените пространства като транспортни възли, летища и търговски центрове.
  • Други бъдещи прояви – подобни проекти и проучвания, провеждани в други страни...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева