Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 19 посетители в сайта
Обществените библиотеки в Барселона – неотменна част от социалната инфраструктура на града ПДФ Печат

Автор: Анна Кожухарова
Рубрика: Глобус
Публикувана: бр. 1, февруари 2017

Обществената библиотека в Барселона е институция. Тя се изгражда и функционира във всеки жилищен район, „на една крачка” от жилището на гражданите. Пътят към всяка от тях е обозначен с указателна табела. На кръстовищата, където с табели се обозначават културните забележителности, на първо място е подчертана посоката, която трябва да следваме, за да стигнем до това културно-информационно средище.
Единната политика на финансиране, както и задачите, които се възлагат на библиотеките в съвременна Барселона, водят до изграждането на културни и образователни центрове, които надхвърлят идеята за библиотечно-информационно обслужване.
Библиотеките в Барселона изпълняват важна културна и обществена мисия. Те са снабдени с всички условия за съвременно информиране, независимо от повода за посещение. Спокойните, обширни и комфортни помещения предоставят възможност за самостоятелна работа и усамотение, с WiFi достъп, с възможност за самостоятелно компютъризирано работно място.
Читални и компютърни зали, фонотеки и видеотеки, актуални заглавия продължаващи издания, литература с научно и научно-популярно съдържание, учебници, енциклопедии и справочници – всичко, което е необходимо, за да определим тези институции като съвременни и удовлетворяващи информационно-образователните потребности на гражданите.
Във всички библиотеки има пространства за провеждане на мултимедийни обучения, аудитории и многофункционални зали за самообразование, индивидуално обучение и провеждане на групови занимания. Сградите са напълно социологизирани и достъпни за хора с физически затруднения, както и за такива със специфични потребности...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева