Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 6 посетители в сайта
Международна награда на EIFL за иновации за проект на Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас ПДФ Печат

Автор: Спаска Тарандова, Стефан Димитров
Рубрика: Проекти

Публикувана: бр. 3, юни 2017

На откриването на Next Library 2017 в DOKK1, Орхус, Дания, EIFL връчи официално наградата за иновации в опазване на околната среда на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас. Тя бе получена от г-жа Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ).
Бургаската библиотека заслужи престижното международно отличие заради своята нова образователна програма, насочена към опазване на околната среда. Тя се базира на използването на 3D принтер, предоставен безвъзмездно от ФГББ. Прилагането на новите технологии вдъхновява стотици деца да събират пластмасови отпадъци, които след това биват рециклирани и използвани за създаването на 3D образователни модели.
РБ „Пейо Яворов“ – Бургас е втората българска библиотека, която получава награда от EIFL. През 2015 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе бе наградена за своята иновативна програма за обучение на деца и младежи по начална финансова грамотност със средствата на съвременните технологии.
Проектът „Земята по-чиста, ние по-знаещи“ на стойност 4150 лв. бе реализиран в периода от края на 2016 г. до пролетта на 2017 г. Той се осъществи в рамките на конкурса на ФГББ „Библиотеката – активен участник в обществения живот“, изпълняван с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Целите на РБ „Пейо Яворов“ – Бургас са да повиши информираността на децата за необходимостта от опазване на околната среда, да насърчава рециклирането и да промени поведението на децата спрямо отпадъците. Кампанията за опазване на околната среда на обществената библиотека мобилизира стотици ученици от училищата в Бургас да събират пластмасови отпадъци за рециклиране...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева