Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 4 посетители в сайта
Библиотека 10 (Динамичният и новаторски музикален и ИТ център на гражданите на Хелзинки) ПДФ Печат

Автор: Стефан Димитров
Рубрика: Глобус

Публикувана: бр. 4, август 2017

Въведение
Библиотека 10 е вълнуващ пример за това как едно пространство за изяви може да бъде проектирано и използвано в контекста на библиотека. Тя отваря врати в старата сграда на пощата на Хелзинки през пролетта на 2005 г., като обединява на едно място бившия музикален отдел на Градската библиотека на Хелзинки, музикалната станция на Пасила, предградие на Хелзинки, библиотеката за информационни технологии и библиотека „Кабелна книга“. Тази така необичайно наречена библиотека е първата обществена библиотека в света, която качва информация на сървър в световната интернет мрежа, демонстрирайки по този начин новите възможности и ролята на библиотеките като онлайн доставчик на обществено полезни ресурси за своите потребители.
Библиотека 10 е профилирана библиотека с основен акцент върху музиката, информационните технологии и иновациите. Тя е известна със своята уникална атмосфера, многобройни събития и дейности. Разположена е на 800 кв. м площ. Пространството е разпределено така, че около 20% от него е предназначено за библиотечни документи и 80% за хората. В допълнение към колекцията от литература за музика, пътешествия, фентъзи и компютри, която може да бъде заемана, това е място, където потребителите могат да създават, представят и публикуват свои собствени културни продукти. Този коктейл очевидно е успешен, тъй като Библиотека 10 има приблизително 50 000 посетители на месец, въпреки ограниченото пространство. Това я прави най-посещаваната библиотека в Хелзинки.
Безплатни и лесно достъпни обществени услуги за всеки
Мисията на Библиотека 10 е да предоставя фундаментални обществени услуги, развивани чрез интерактивен подход, които са достъпни за всеки. Нейното предназначение е да разработва, внедрява и пилотно да тества нови библиотечни услуги и методи на работа, базирани на развитието и появата на нови нужди у потребителите.
Всички услуги в библиотеката са безплатни. Изключение правят само тези за принтиране, включително 3D принтиране, при които минималните такси се използват за покриване на разходите за необходимите консумативи.
Библиотека 10 е предназначена да служи на хората, които често посещават центъра на Хелзинки. Работното време е съобразено с дневния график на повечето от гражданите и предоставя възможности библиотеката да бъде посещавана в удобно за тях време. Библиотека 10 е разположена в сърцето на Хелзинки, до централната ЖП гара и на ключова пресечна точка на най-важните артерии на обществения транспорт в столицата. Влаковете, автобусите, трамваите и метрото транспортират десетки хиляди студенти и работещи пътници ежедневно точно пред библиотечните врати...

 

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева