Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 19 посетители в сайта
Визия за европейското културно наследство 2025 в дигиталния свят ПДФ Печат

Автор: Радка Калчева, Цветелина Войчева
Рубрика: Културното наследство и библиотеките

Публикувана: бр. 3, юни 2018

На 28 и 29 май 2018 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна съвместно с Фондация „Европеана“ организира и бе домакин на конференция с международно участие „Визия за европейското културно наследство 2025“ и практически обучителен семинар „Българското културно наследство в дигиталния свят“. Форумът е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Той се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и е под патронажа на еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. В унисон е с ключовите приоритети на българското председателство в областта на културата – културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС и създаване на качествено съвременно европейско културно и творческо съдържание.
Сред официалните гости бяха заместник-министърът на културата Румен Димитров, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов. Присъства евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и Посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев, народните представители Таня Петрова и д-р Емилия Милкова, дългогодишен директор на варненската библиотека.
В конференцията взеха участие представители на административни, културни и обществени организации от 24 държави, библиотечни и информационни специалисти, архивисти, музейни работници от цялата страна, които споделиха своите идеи и виждания за изграждане на единна стратегия и визия за опазването и популяризирането на европейското културно наследство, а и на българското като негова същностна, градивна и неотменна част.
Мария Габриел определи момента на провеждане на форума като ключов, когато имаме уникалната възможност да променим нещата през тази година, която бележи не само десетата годишнина от създаването на Европеана, но и Европейската година на културното наследство. Дошъл е моментът европейското политическо лидерство и цифровите технологии да бъдат обединени в търсене на нови начини за опазване и защита на културното ни наследство, което е крайъгълният камък на нашето общо европейско бъдеще. И защо това да не започне от Варна? Варна има специално място в европейската и световната история като люлка на цивилизацията в Европа. Еврокомисар Мария Габриел благодари на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ за домакинството и отправи призив да използваме потенциала на цифровите  технологии в пълна степен. Те имат силата да свързват хората и да улесняват достъпа до произведения на културата и изкуството, което до неотдавна беше привилегия на определен брой лица.Тя изтъкна, че като единствено по рода си съчетаване на културата и технологиите, електронната библиотека „Europeana.eu“ днес предлага достъп до над 50 млн. произведения на изкуството, артефакти, книги, видеозаписи и звуци от цяла Европа на всички 24 официални езика на ЕС. Госпожа Мария Габриел с интерес се запозна и с проекта за нова сграда на библиотеката във Варна, който ѝ бе представен лично от кмета на града...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева