Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 11 посетители в сайта
ЕБЛИДА – библиотеките за Европа без граници ПДФ Печат

Автор: Марина Енчева, Васил Загоров
Рубрика: Глобус

Публикувана: бр. 3, юни 2018

На 30 май 2018 г. сградата „Агора“ на Съвета на Европа в град Страсбург, Франция стана домакин на годишното Общо събрание на ЕБЛИДА. В него се включиха 46 участника от 21 европейски държави, които бяха приветствани от Катрин Меркле, началник на отдел „Култура и културно наследство“към Генерална Дирекция „Демокрация“ на Съвета на Европа. Събранието доведе до много промени в работата на организацията. На първо място трябва да се отбележат измененията в устава, които разшириха обхвата на Бюрото. То вече ще обединява библиотечните интереси не само на страните от Европейския съюз (28 държави), но и на страните отСъвета на Европа (47 държави).
Важни са и промените в ръководството. Емблематичният президент Юка Реландер (Финландия) бе заменен на ключовия пост от Тон ван Влимерен, Холандия. Влимерен е директор на Публичната библиотека в Утрехт от 2010 г. В своето изказване след изборите новият президент подчерта, че ще се придържа към ценностите на организацията, която се бори за по-видими, достъпни и осигурени библиотеки. Идеята е чрез библиотеките Европа да намали съществуващите различия, което беше демонстрирано по превъзходен начин от домакините в Страсбург. След осем години, под силни аплодисменти, от поста директор на ЕБЛИДА се оттегли Венсан Боне (Франция).
Избран беше новият Изпълнителен комитет, в който влизат: Алициа Каро (Испания), Андерс Сьодербек (Швеция), Жан Мари Рединг (Люксембург), Жули Калмус (Франция), Марина Енчева (България), Наташа Рейп (Германия), Стефано Парезе – вицепрезидент (Италия), Стийн Андерсън (Дания), Тон ван Влимерен – президент (Холандия). Предимството му се състои в това, че той е много по-добре балансиран между Северна и Южна Европа, като представителство в управлението имат библиотечните асоциации на девет европейски страни.
За първи път през двадесет и шест годишната история на организацията в Изпълнителния комитет на ЕБЛИДА бе избран представител от България. Д-р Марина Енчева, преподавател по електронни информационни ресурси в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), стана част от ръководството на организацията благодарение на номинацията на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Участието в управлението на ЕБЛИДА е признание за работата на ББИА и УниБИТ, които бяха домакини на заседанието на Изпълнителния комитет на ЕБЛИДА и на съпътстващата кръгла маса с международно участие на тема „Авторско право и библиотеките“ през февруари 2018 г. в София. Тогава беше подписана и Софийската декларация на ИФЛА, ЕБЛИДА и ББИА, в която ясно се заяви, че Европа има нужда от своите библиотеки...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева