Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 5 посетители в сайта
Уникална мултифункционална зала, в която приказките оживяват ПДФ Печат

Автор: Милена Марковска
РубрикаПроекти
Публикувана: бр. 2, април 2019

Уникална за България мултифункционална зала „Коста Форев“ бе открита в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград в края на 2018 г. Тя е част от проекта „Трансформиране на „Стаята на приказките“ в „Мултифункционална зала „Коста Форев“, който се реализира с партньорството на Община Асеновград. Уникалното в проекта е, че мултифункционалната зала ще изпълнява функциите на мини-музей на художника, място за събития и инициативи в различен формат (изложби, срещи, представяне на книги и автори, обучения) и вълшебна кутия, в която „Приказките оживяват“.
Идеята за промяна на концепцията на „Стаята на приказките“ с цел опазване и популяризиране на културно-историческото наследство се ражда преди три години, а в хода на изпълнението на проекта претърпява редица подобрения. „Стаята на приказките“ е създадена преди повече от 30 години почти едновременно с откриването на новата сграда на библиотеката в съответствие със съществуващата тогава тенденция за създаване на подобни стаи в много библиотеки в страната. Своя незабравим отпечатък в нея оставя самобитният асеновградски художник Коста Форев като безвъзмездно създава уникални композиции – стенописи на едни от най-популярните приказни герои.
С течение на времето заради климатичните условия част от стенописите са унищожени, а стаята престава да изпълнява своите функции. В продължение на години тя съхранява неопазено това богатство, скрито от погледа на потребителите на библиотеката.
Идеята за мини-музей на художника се роди първоначално от паралела с Музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово, където друг значим художник, свързан с Асеновград – Борис Димовски, е оставил своя отпечатък. По време на посещението във Финландия по проект „Еразъм+“ и гостуването в библиотеката в град Порво бяхме впечатлени от залата на значимия финландски писател Мика Валтари. Именно това доразви концепцията за превръщането на „Стаята на приказките“ в мултифункционална зала. Впоследствие се появи идеята „Приказките оживяват“, която не само промени цялостната концепция на пространството, но по иновативен начин потапя посетителите в света на приказките през погледа на художника. Реализирането на тази идея с помощта на мобилната технология „Разширена реалност“ направи проф. Йордан Детев…

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева