Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 6 посетители в сайта
Регионална библиотека „Пейо Яворов“ получи Награда за иновации в обществените библиотеки на фондация EIFL ПДФ Печат

Автор: Десислава Георгиева
РубрикаПроекти
Публикувана: бр. 2, април 2019

Младите хора в град Бургас са загрижени за въздействието на изменението на климата върху околната среда и искат да знаят повече, особено затова как човешкото поведение влияе върху климата. Темата в голяма степен отсъства от учебната програма на средните училища и затова те трябва да разчитат на медиите за информация. Библиотекари от Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас се включват с иновативно решение като закупуват интерактивна пясъчна кутия – технология, която се използва в научните изследвания и обучение за визуализиране и изучаване на въздействието на изменението на климата, особено на промените в управлението на валежите и водите в заобикалящата среда.
Поставихме пясъчната кутия в Детския отдел, защото тук идват младите хора. Искаме да стимулираме мисленето, което е насочено към опазване на околната среда. Искаме да увеличим разбирането на децата за взаимовръзките между различните екосистеми и да насърчим идеите за разумно управление и балансирано използване на природните ресурси, казва Мария Бенчева, директор на библиотеката.
Интерактивната пясъчна кутия съдържа нетоксичен кинетичен пясък. Над пясъчника са монтирани 3D камера и видеопроектор. Потребителите могат да проектират картите върху пясъка, а учащите могат да пренасят пясъка, за да създадат пейзажи от планини, долини, реки и езера, които съответстват на картата, или да моделират въображаеми пейзажи. След това те могат да манипулират околната среда – например, като придвижват ръцете си над пясъка могат да симулират валежи. Те могат също да създават бедствия като наводнения, суша или вулкани. Компютърът чете симулациите и проектира тяхното въздействие върху пясъчния пейзаж.
Иновацията е идеална за бургаската околна среда. Нашият град е заобиколен от вода – Атанасовско и Мандренско езера, езеро Вая и Черно море. Ето защо имаме добри възможности да демонстрираме предизвикателствата пред екологията на влажните зони, произтичащи от използването на водни ресурси от хората и повишаването на морското равнище, казва Мария…

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева