Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 4 посетители в сайта
Обръщение към участниците в Националната библиотечна седмица 2019 ПДФ Печат

Автор: Артур Схелекенс
РубрикаНационална библиотечна седмица
Публикувана: бр. 3, юни 2019

В Холандия се води статистика на книгозаемането още от 1915 г. То се увеличава стабилно от петдесетте години и достига върха си в периода 1987 – 1995. В онези години са заемани над 180 милиона книги годишно. Това е последвано от спад във физическото заемане, което продължава и до днес. Последното измерване на броя на заетите книги е направено през миналия януари и спадът е до 59 милиона годишно. Това означава, че сме изгубили над 120 милиона заемания за 25 години. Моля, отбележете, че това се отнася за физическите носители, тоест за хартиените книги.
Дълго време хората споделяха надеждата, че четенето от таблети и електронни четци ще компенсира тази загуба. Наистина имаше и период, когато някои политически личности твърдяха, че можем да забравим за библиотеките, защото и без това всичко щяло да стане дигитално. Това се оказа пълна глупост. Дигиталното четене така и не надживя тези величествени очаквания. Макар да имаше постепенно повишаване в броя на заеманите дигитални материали, през последната година бяха заети едва 3,2 милиона електронни книги.
Тази тенденция може да се наблюдава и на други места. Наскоро посетих Обществената библиотека в Ню Йорк и Свободната библиотека във Филаделфия, където също беше отчетен спад в броя на заеманите книги. Четенето там се насърчава от години, но дори и участието на Дейвид Бауи не е успяло да доведе до успех.
Въпреки това ние в Холандия все още правим всичко по силите си, за да насърчаваме книгите и четенето. С тази цел Асоциацията на търговците на книги, Асоциацията на издателите и Асоциацията на обществените библиотеки основаха фондация, чиято цел е подкрепата на книгите. Тази фондация всяка година организира всевъзможни дейности: Седмица на книгата, Национален ден на четенето на глас, Седмица на криминалните романи, Книжен бал и т. н.
Всяка година се провеждат твърде много събития, за да мога да ги изброя тук. И въпреки всички тези дейности, кампании и медийни отразявания, не успяхме да спрем спада в книгозаемането и в продажбата на книги. Всички знаят защо се чете по-малко. Мога да изнеса цяла реч за причините, повсеместното изместване от текст към изображения, настъпващата дигитализация, интернет и социалните мрежи и – разбира се – по-големият избор на възможности за прекарване на свободното време. Фактите са ясни – има все по-малко заемане и все по-малко се чете с всяка година. Спадането в броя на заеманите книги оказва влияние върху броя на регистрираните библиотечни потребители. И този спад е значителен…

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева