Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 6 посетители в сайта
Магическа азбука в Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана ПДФ Печат

Автор: Пенка Вацкова
РубрикаМаратон на четенето
Публикувана: бр. 3, юни 2019

В Детския отдел е обособен азбучен кът с образователна цел, който включва 30 кутии с подвижни капачета, на които са изписани буквите от българската азбука. Библиотеката предлага възможности за индивидуална и групова работа с деца от 3 до 9 години, като тематичните занятия са съобразени с възрастовите особености на децата и степента на тяхната подготовка.
Библиотекари демонстрираха как могат да бъдат комбинирани различни игри по желание на децата и по преценка на учители и родители. В новия кът „Магическа азбука“ са възможни следните игри:
1. Индивидуална работа с деца от 3 до 5 години. Включва намиране на кутията с означена буква, съответстваща на картата, показана от модератора. По желание на детето и с помощта на модератора може да бъде включена и игра с книжка, чието заглавие започва с тази буква, четене на откъс от нея и поставяне на книжката в съответното сандъче.
2. Индивидуална работа с деца от 6 до 7 години. Правилно подреждане на разбърканите капачета на кутиите спрямо азбуката, определяне на първата буква от заглавието на книжката и правилно поставяне на книжката в съответната кутия. По желание на детето с помощта на модератора могат да бъдат прочетени откъси от книжката.
3. Групови занимания с деца от 8 до 9 години. Състезания между отбори като всеки отбор получава равен брой книги, от които трябва да определи първите букви от заглавията. С получения набор от букви трябва да състави думи, съдържащи само буквите в наличност на отбора. Всяка измислена дума изгаря използваните букви, а съответстващите на буквите книжки трябва да бъдат поставени в съответните сандъчета. Състезанието продължава до изчерпване на наличните букви. Печели този отбор, който е съставил максимален брой думи...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева