Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 7 посетители в сайта
Градската библиотека в Упсала, Швеция ПДФ Печат

Автор: Мариана Раясало
РубрикаГлобус
Публикувана: бр. 4, август 2019

Упсала е четвъртият по големина град в Швеция. Централната библиотека (Stadsbiblioteket на шведски език) се намира в центъра на града. Към нея има 13 по-малки филиални библиотеки. Всичките разполагат с общи ресурси и предлагат безплатна библиотечна карта за нови потребители и безплатни услуги, а също така и безжичен интернет, компютри, принтери и скенери. Автоматизирани са с роботи за заемане и връщане на книги, които имат функция за разпределение по жанрово направление и сортиране по филиали. Предоставени са и машини за заемане на книги на самообслужване.
Има обща уеб страница и общи условия за ползване на материалите за удобство на хората. Библиотечната уеб страница предлага онлайн достъп до всички библиотечни услуги, като например резервиране на материали от библиотеките, продължаване на срока на заети книги, изтегляне на е-книги, филми, телевизионни игри, слушане на аудио книги и всякаква друга информация. Предлага и онлайн плащане в случай на закъснение при връщане на материали. С други думи – „Библиотека в твоя дом“.
Читателите могат да заемат детска и юношеска литература, е-книги, литература на лесен шведски език, подходяща за чужденците, които учат езика, книги с голям шрифт, а също така СD с музика, ТВ игри и др. Всичко заето от читателя може да се върне в най-близката за него библиотека по местоживеене. Има редовен транспорт между библиотеките за доставка на книги и други материали. Посещаемостта в Централната библиотеката е около 2500 души дневно, като има дни през годината, когато достига до 3000 души.
Централната библиотека се помещава в сградата на бивша пивоварна, която е построена през 1865 г., а през 1967 г. производството на бира в Упсала е прекратено и пивоварната е закрита. По проект на архитекта Carl Norén се прави дострояване и разширяване на старата сграда, като архитектурата ѝ се запазва. Вдъхновен от сгради в Южна Европа той проектира фасада от червени тухли за новата пристройка. През 1987 г. в обновената сграда се преместват Градската библиотека и Градския архив. На една от външните стени на библиотеката е запазен кованият железен надпис Bayerska bryggeriet (Пивоварна Байер). Днес в старата сграда се помещават част от библиотечното кафене и офиси на общинската администрация за култура и образование, които библиотеката дава под наем и така увеличава приходите си, а също и голяма кухня с места за обяд и следобедна почивка на персонала. В новата сграда се намират офисите на библиотечния персонал, който наброява около 70 души.
През 2008 г. шведската архитектурна агенция Tengbom започва реконструкция и обновяване на сградата с цел да се увеличи пространството и да се обособят повече места за четене. През 2009 г. Детският отдел е реновиран, изградена е нова зала, която разполага с 90 места. Тя е оборудвана с най-модерна техника и е място за провеждане на различни програми и събития от живота на общността. При реконструкцията е добавен нов вътрешен двор, който по желание на библиотекарите се затваря със стъклен покрив. Така се създава ново помещение с фоайе, в което са разположени удобни мебели за неформални разговори и срещи, за четене на вестници и списания или просто за почивка с чаша ароматно кафе. Стъкленият покрив е украсен с отпечатани дъбови листа, които напомнят за красивото старо дърво, което е било на това място, но не е могло да бъде запазено...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева