Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 4 посетители в сайта
Библиотеките: диалог за промяна (85-и конгрес на ИФЛА, Атина, Гърция) ПДФ Печат

Автор: Силвия Найденова, Деница Чолакова, Спаска Тарандова
РубрикаПрофесионални форуми
Публикувана: бр. 5, октомври 2019

С голямо удоволствие си спомням за изминалото лято и срещата с колеги на най-големия библиотечен форум в света. Тази година домакин на световния конгрес на ИФЛА беше Атина. На откриващата сесия бе споделено, че изборът на държавата-домакин не е случаен, защото именно в Гърция са възникнали първите публични библиотеки. В церемонията по откриването на форума, президентът на ИФЛА Глория Перес-Салмерон, след приветствието си към всички делегати, се обърна със специално послание към тези, които присъстваха за първи път, в това число и аз, с добре дошли в голямото семейство на ИФЛА.
Библиотечната конференция се проведе в конгресния център Мегарон, който буквално „оживя“ на 24 август. Програмата на събитието бе внушителна, изключително разнообразна и интересна – участваха над 500 лектора в 250 тематични сесии. Заседанията бяха посветени на различни актуални проблеми. Поставен бе акцент върху авторското право и свързаните с него права, както и на дигиталното съдържание. Отделено бе значително внимание на интелектуалната свобода, възникващите нови технологии, изкуствения интелект, представянето на библиотечни ресурси. Обсъждаха се каталогизацията и продължаващото професионално развитие на библиотекарите. Дискутирани бяха концепцията за „трето място“, адаптирането на библиотеките към новата им роля, превръщането им в „зелени“ библиотеки, насърчаване на четенето, опазването и съхраняването на културното наследство. Разискваха се въпроси, свързани с библиотечните услуги за хора със специални потребности. Основна цел на всички сесии бе да се сподели знание и опит за библиотеките, както и за тяхното бъдеще. На отделна сесия бе представена новата стратегия на ИФЛА за периода 2019 – 2024 и ключовата роля, която ще играят националните библиотеки в нейното развитие.
Имах удоволствието да присъствам и на сесията, където бе обявена наградата за Публична библиотека на 2019 г. Въздухът в залата бе нажежен като при истинско спортно събитие. Големи агитки шумно подкрепяха номинацията на своята библиотека-кандидат за престижната награда.
На конгреса в Атина стартира уникална уеб платформа – Global Vision Ideas Store. Място, пълно с вдъхновяващи идеи за стратегии и ежедневна работа на библиотекарите по целия свят.
Конгресът на ИФЛА е запомнящо се събитие. За мен впечатленията са незабравими! Особено вечерта, когато посетихме Центъра за култура „Ставрос Ниархос“, който включва новите Национална библиотека и Национална опера на Гърция, както и 210 000 кв. м паркова площ, дело на световноизвестния архитект Ренцо Пиано, известен с построяването на Центъра „Жорж Помпиду“ в Париж...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева