Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 4 посетители в сайта
SPIRIT трансформации – COOL библиотеки ПДФ Печат

Автор: Ива Иванова, Милена Павлова
РубрикаПроекти
Публикувана: бр. 5, октомври 2019

Избрахме три училищни библиотеки в училища с различен профил – 90-о СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ – София, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив и 1-во ОУ „Отец Паисий“ – Русе, които преминаха през COOL SPIRIT трансформация. Цялостният процес на SPIRIT трансформациите и за трите библиотеки продължи три месеца и в него участваха:

  • Три интериорни студия (ШкафА, Дизайница и Гоев студио), като всяко изготви интериорен проект за една от библиотеките.
  • Graffiti артистите Arsec & Erase, които изрисуваха цялостно стени в библиотеките в София и Пловдив.
  • Технически екип на Оргахим с подготовка и боядисване на стени и тавани с високия клас бои Spirit Fine Paints, както и обновяване с бои на съществуващи метални и дървени стелажи и шкафове.
  • Мебелна фирма по изпълнение и монтаж на нови мебели.
  • Фирма за подови настилки Паркетен Стил с поставяне на нов ламиниран паркет в Пловдив и Русе.
  • Координационен екип – управление и координация на цялостния проект и участващите екипи и партньори.

Направиха се три различни проекта, с уникален дух, но с една обща визия – използване на повече и ярки цветове в интериора като основна алтернатива и контрапункт на Old school подхода, при който традиционно помещенията се боядисват в „убити“, мрачни и напълно неутрални цветове, на които липсва енергия и настроение.
Обособиха се COOL кътове, в които децата да се чувстват като у дома си. Конвенционалният подход в традиционната училищна библиотека с предимно масивни и обемни рафтове и книжни лавици не предоставяше възможност за уединено четене, срещи с автори или открити уроци! Това, което целяхме като подход с трансформацията, са нови, разчупени, уютни, цветни и удобни кътове. Работихме в посока по-светла, модерна и функционална визия на пространствата, която се постигна със закупуване на ново обзавеждане или с рециклиране на съществуващото, където беше възможно.
Една от основните цели на тази кампания беше чрез модерна и функционална интериорна трансформация да поставим началото на една по-голяма промяна – в нагласите и начина, по който съвременните деца възприемат училищните библиотеки – от непривлекателни, мрачни и неприветливи места с множество книжни лавици в цветни, модерни и атрактивни центрове за уединено четене, книжни срещи и разговори!...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева