Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 15 посетители в сайта
Информацията преди всичко: из опита на немските библиотеки ПДФ Печат

Автор: Силвия Врачовска, Анелия Иванова, Десислава Иванова, Савина Цонева, Сирма Евтимова
РубрикаГлобус
Публикувана: бр. 5, октомври 2019

От 25 до 29 юни 2019 г. група от библиотечни директори и специалисти от регионалните библиотеки във Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана и Пазарджик, както и специалисти от Министерството на културата посетиха библиотеки в провинция Баден-Вюртемберг в Германия. Визитата стана възможна благодарение на проект „Информацията преди всичко: из опита на немските публични библиотеки“, реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“ и със съдействието на Югоизточноевропейския български културен институт в Елванген, филиал на Българския културен институт в Берлин.
Работната група посети Методиевия център в Елванген и проведе работни срещи в Баварската национална библиотека, университетските библиотеки в Карлсруе и Констанц и градските библиотеки в Хайделберг, Щутгарт и Елванген. Представителите на отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата и библиотечните мениджъри споделиха опит и добри практики и направиха предложения за сътрудничество. Те имаха среща с д-р Фолкер Ведекинд, директор на Дирекция „Изкуство, музикални висши училища, международно сътрудничество и социокултура“ в Министерството за наука, изследвания и изкуство на Баден-Вюртемберг, както и с кмета на град Елванген.
Работните дискусии бяха обединени от темата за бъдещето на библиотеките в България и в Германия. Обсъдени бяха начините за оптимизиране на автоматизирането на библиотечните процеси, възможностите за обучение и дискусии, които могат да предоставят, и новата роля на библиотеките като партньор на държавни органи, организации и стопански предприятия.
Според последния доклад за състоянието на германските библиотеки, те наброяват 10 000, катоежегодно са посещавани над 200 млн. пъти. Около 10 млн. са активните читатели, които могат да ползват над 500 млн. носители на информация, от които 360 млн. са електронни...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева