Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 15 посетители в сайта
140 години Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив ПДФ Печат

Автор: Антоанета Лесенска
РубрикаЮбилеи
Публикувана: бр. 6, декември 2019

През 2019 г. една от най-старите и големи библиотеки в страната – Народната библиотека в Пловдив – навърши 140 години. Отдавайки заслуженото признание на всички, работили упорито и всеотдайно през годините за утвърждаването на Пловдивската народна библиотека на културното поле, знаменателната годишнина беше отбелязана с издателски проекти, пътуващи изложби, валидиране на пощенска марка и юбилейна кръгла маса.
От 18 март до 8 април в Културен център „Тракарт“ в Пловдив беше открита изложбата „Калиграфско-художествени школи и писарски средища: Образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека“. Изложбата представи най-значимите писарски средища в периода ХV – XVIII век и копия на ярки образци от етрополската, карловско-аджарската, кукленската и котленската ръкописни школи с произведенията на писачите йеромонах Даниил Етрополски, поп Йовко, Станко Граматик, йерей Аврам Димитриевич, Кръстьо Граматик.
Съвместно с Държавна агенция „Архиви“ и регионалната ѝ структура, Пловдивската народна библиотека издаде албума „Пловдив през обектива на първите фотографи“. В книгата е представена продукцията на фотографи, работили в Пловдив в свои собствени ателиета. Част от фотосите по една или друга причина са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събития, лица и места в града, запечатани визуално и съхранени единствено във фондовете на двете институции. Оцелялото фотографско наследство е част от образната историческа документация на съвременна България. Снимките, дело на пловдивските фотографи, представят личности, свързани със следосвобожденското развитие както на Източна Румелия, така и на Княжеството. Всеки един от авторите е заснемал различни аспекти от живота в града.
На юбилейната годишнина е посветен и издаденият Годишник на Народна библиотека „Иван Вазов“ за периода 2014 – 2018. Съдържанието на броя е разнообразно и отразява многоаспектно постиженията на институцията в дългата ѝ история и съвременността в разделите: 1. Народна библиотека „Иван Вазов“ в периода 2014 – 2018; 2. Статии, доклади, съобщения; 3. Юбилей; 4. Извори; 5. Вътрешно-нормативни документи; 6. Статистически данни; Указател на литература; Летопис; 7. Мемориални бележки за напусналите ни Радка Колева (1943 – 2018), Славка Ломева (1923 – 2015), Мари Постаджян (1933 – 2016), оставили приносна и ярка диря в историята на библиотеката.
В рамките на празничната програма на 14 октомври беше открита документална изложба „140 години Народна библиотека Пловдив“. Тя представи на публиката автентични документи от последната четвърт на XIX век, времето на създаването и изграждането на Областната библиотека на Източна Румелия. За първи път в история си Пловдивската народна библиотека валидира своя пощенска марка. Филателното издание се състои от една пощенска марка с винетка, специален пощенски печат и е в лимитиран тираж.
Част от програмата беше и юбилейната кръгла маса на тема „140 години Народна библиотека Пловдив (от Източна Румелия до Обединена Европа)“ с водещ журналиста от БНТ Георги Ангелов и участници Димитър Минев, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, проф. д-р Мария Шнитер и гл. ас. Младен Влашки, Пловдивски университет „Св. Паисий Хилендарски“. Домакините и гостите бяха поздравени от проф. Кирил Топалов, българист, учен и дипломат от кариерата, директор на Националната библиотека (1997 – 1998), Мария Габриел, европейски комисар „Дигитализация“ (2017 – 2019) и „Иновации и младеж“, и Мартин Иванов, посланик на Република България във Финландия.
Интересната дискусия на кръглата маса засегна темите:

  • Националната библиотека на Източна Румелия;
  • мултиетническото битие на града и библиотеката;
  • библиотеката – архивохранилище;
  • библиотеката – институция на паметта;
  • професията „библиотекар“;
  • професията „читател“;
  • дигиталното настояще и бъдеще на библиотеката...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева