Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 5 посетители в сайта
В памет на Снежана Янева ПДФ Печат

Автор: ББИА
РубрикаIn memoriam
Публикувана: бр. 1, февруари 2020

На 26 декември 2019 г. внезапно и неочаквано се разделихме с един от лидерите в библиотечно-информационната сфера в нашата страна – Снежана Янева, дългогодишен председател на Българската библиотечно-информационна асоциация. Нейната ненавременна смърт прекъсна огромната ѝ дейност не само като умел и вдъхновяващ ръководител на асоциацията, работещ изцяло на обществени начала, но и като ерудиран и ефективен Председател на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и като дългогодишен и уважаван Директор на Информационния център в Посолството на САЩ в България.
Повече от 30 години г-жа Янева беше радетел за модернизацията на библиотеките и развитие на библиотечното дело като опора на демократичните промени в България. Тя работеше неуморно, отдавайки цялото си свободно време за осъществяване на тази родолюбива мисия. Както и други светли личности в българската история и култура, тя постави безвъзмездно в полза на българския народ своите широки познания, лидерските си способности, прозорливостта си за новостите и умението си ясно да вижда в настоящето и бъдещето ролята на библиотеките в живота на всеки българин – от децата до най-възрастните.
Снежана Янева е родена през 1952 г. на 8 март, Международния ден на жената. Израснала е в Димитровград в задружното семейство на интелектуалци, добри и грижовни родители, хора с висок морал и етика, в които възпитават и децата си. Баща ѝ е известен адвокат и общественик, майка ѝ е дългогодишен служител в съда. Снежана расте сред книгите на голямата лична библиотека на семейството и започва да чете на 4-годишна възраст. Така любовта към книгите и знанието я формират още в детските години като човек отворен към света и хората. Възпитана в семейството в най-добрите български традиции на книжовност и родолюбие, тя продължава тези традиции, работейки цял живот всеотдайно за развитието и авторитета на българската култура у нас и по света.
Отлична ученичка в началното училище и прогимназията в родния си град, тя завършва с отличие гимназията с преподаване на английски език в Пловдив през 1971 г. Съучениците ѝ я помнят като душата на компанията, духовита, весела и пълна с енергия, любознателна, борбена, пряма и доброжелателна.
От 1971 до 1975 г. е студентка в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършва успешно две специалности – Английски език и литература и Библиография и библиотекознание. Втората специалност определя професионалния ѝ път.
Започва работа в отдел „Периодика“ на Университетската библиотека в края на 70-те години, където участва във въвеждането и прилагането на информационните технологии в библиотечното дело. От 1984 г. е началник на отдела.
Падането на Берлинската стена отваря за нея врата към света. Снежана е в Берлин и свидетел на това събитие с огромно значение за милиони хора. След 1989 г. тя печели редица конкурси за специализации в чужбина, учи се от най-добрите в професията и бързо израства като ерудиран специалист, познаващ библиотечните практики в САЩ и в редица европейски страни.
През 1992 г. с конкурс започва работа в Посолството на САЩ в София и скоро става директор на Информационния център. В продължение на близо 27 години работи успешно за развитие на нов тип отношения на взаимно опознаване, разбирателство и уважение между българския и американския народ и гражданското общество в двете страни. Многобройните награди и отличия на Посолството на САЩ в България и Държавния департамент, на неправителствени и други институции и организации в САЩ и в България свидетелстват за нейния висок професионализъм и принос в това трудно дело...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева