Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 19 посетители в сайта
Годишни библиотечни награди за 2019 г. ПДФ Печат

Автор: ББИА
Рубрика: Годишни библиотечни награди
Публикувана: бр. 6, декември 2020

През 2020 г. Годишните библиотечни награди на ББИА се връчиха за десета поредна година. COVID-19 пандемията ни постави пред редица изпитания и награждаването, което по традиция е в навечерието на 11 май, беше отложено за дните на ХХХ национална конференция „Библиотеките в дигиталната епоха“. На 25 октомври в Зала 1 на Централния военен клуб беше проведена тържествената церемония по връчване на наградите.
В Категория „Млад библиотекар на годината 2019“ имаше само една номинация за Ина Божкова от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово. Тя получи статуетка и грамота от Вал Стоева, председател на Съвета на Фондация „Детски книги“ и посланик на библиотеките.
В Категория „Библиотекар на годината 2019“ имаше три номинации:

  • Даниела Цветкова – библиотекар в 131 средно училище „Климент Тимирязев“, София;
  • Дона Иванова – библиотекар в Хуманитарната гимназия, Пловдив;
  • Силвия Павлова – директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“, Враца.

Победител стана Силвия Павлова, а наградата връчи Александър Кръстев, създател на сайта „Аз чета“.
В Категория „Библиотека на годината 2019“ бяха номинирани три библиотеки:

  • Академична библиотека на Националната академия по театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ);
  • Библиотека при Народно читалище „Развитие – 1873“ – Пещера;
  • Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик.

Наградата, връчена от проф. Ирена Петева – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, спечели Академичната библиотека на НАТФИЗ.
Наградата за цялостен принос за развитието на библиотеките за първи път се присъжда посмъртно на председателя на ББИА Снежана Янева (1952 – 2019). Настоящият председател на ББИА Емилия Милкова връчи статуетката и грамотата на нейната сестра Емилия Янева.
В Категория „Подкрепа за библиотеките“ имаше само една номинация, направена от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора за „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Емилия Милкова връчи статуетка и грамота на Надя Синигерска, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в компанията...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева