Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 14 посетители в сайта
3 месеца на почит за 30 години безвъзмездна работа за библиотекитe ПДФ Печат

Автор: По материали от сайта на Мемориален фонд „Снежана Янева”
Рубрика: Една година без Снежана Янева
Публикувана: бр. 6, декември 2020

На 1 октомври 2020 г. Мемориален фонд „Снежана Янева“ и Фондация BCause стартираха кампания за дейности и изяви на признателност към родолюбивото дело на Снежана Янева, прекъснато от преждевременната ѝ смърт. В продължение на 30 години Снежана Янева напълно безвъзмездно дарява труда, експертизата и усилията си за българското библиотечно дело без да очаква награда за това. На поклонението, организирано на 10 януари в Американския център на Столична библиотека, много нейни колеги изразиха с думи благодарността си за изключителния ѝ принос и себеотдаване в полза на българската книжовност, съчетан със скромност, доброта и етично отношение към всички.
Кампанията е под надслов „3 месеца на почит за 30 години безвъзмездна работа за библиотекитe“. В нея се включиха с различни инициативи, посветени на паметта на Снежана Янева, много библиотеки, читалища, неправителствени организации, общини и личности. Мемориалният фонд отправи апел към всички, които са познавали и работили със Снежана Янева и имат материали или могат да напишат спомени за нея, които да станат част от архива, да ги изпращат на имейл: Имейл адресът e защитен от спам ботове. или Имейл адресът e защитен от спам ботове. .
Кампанията е и ново начало за набирането на средства във фонд „Снежана Янева“ и апел да дарят към всички, получили благодарение на нейните усилия организационно развитие, иновативни проекти, усъвършенстване на законодателната и библиотечна практика, специализации и професионално развитие. Всеки може да подкрепи каузата според възможностите си на дарителската сметка:
IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Адрес: София, пл. „Св. Неделя“ № 7
Име: Фондация „БИКОУЗ в помощ на благотворителността“
Основание: Фонд „Снежана Янева“

Възпоменателни инициативи на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград и на общественността в родния ѝ град
Още през март, за рожденния ѝ ден (8 март) библиотеката направи паметен кът за живота и делото на Снежана, а живи цветя бяха положени на Деня на библиотекарите – 11 май и на 24 май.
В края на септември Общинският съвет на Димитровград утвърди предложението на екипа на Градската библиотека „Пеньо Пенев“ Читалня „Хуманитарни, точни и приложни науки“ да се нарече Зала „Снежана Янева“ като знак на признателност за нейната дългогодишна подкрепа за модернизиране и развитие на библиотеката. На тържество, посветено на Снежа през септември, в двора на библиотеката беше засадено любимото ѝ дърво – сребрист смърч и поставен паметен надпис „Снежана Янева, Апостол на библиотечното дело“.
Нов компютър, подарен от Мемориалния фонд, е сред компютрите в Зала „Снежана Янева“, които със съдействието на Снежа бяха осигурени през годините не само за тази, но и за много други библиотеки в страната.
Историческият музей в Димитроврад постави снимката на Снежана Янева до нейния пра-пра-дядо Яни Дамянов – първият кмет след Освобождението на селището, което е в основата на града, с надпис: Снежана Янева – първият потомък на Яни Дамянов, родена в Димитровград и получила световно признание като български книжовник и ръководител на библиотечното дело в България. Почитта на библиотечната общност и на гражданите на Димитровград намериха израз и в поставянето в навечерието на Деня на народните будители на паметна плоча в знак на почит и признателност към родолюбивото ѝ дело в родния ѝ дом. Там вече се събира личният ѝ архив.

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева