Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 7 посетители в сайта
Страх от четене по време на пандемия ПДФ Печат

Автор: Милена Цветкова
Рубрика
: Актуални изследвания

Публикувана: бр. 2, април 2021

Ненормалността във всички аспекти на живота и екстремно напрегнатата ситуация при настоящата COVID-пандемия безспорно усилиха тревожността, неврозите и паник атаките. Страхът е най-нормалната реакция. Състоянието на тревожност наистина блокира желанието за всичко.
Но за първи път цялото човечество изпитва страх от четенето.
Въпросът през втората година от коронавирус пандемията е какъв е ефектът върху информационното равновесие на хората от водещата препоръка на глобални и национални здравни власти за лимитиране на четенето. Защото как гражданите ще научат разликата между симптоми на COVID-19 и сигнали на тревога или паническа атака, освен чрез четене? Как ще вземат информирано решение дали да се ваксинират и как ще направят информиран избор между предлаганите от техните правителства ваксини, освен чрез четене?
Проблемът, който ще бъде обсъден тук, е за последствията от физическото дистанциране и социалната изолация при пандемията върху жизненоважния акт на четенето.
Не става дума за асоциализация на четенето, защото то по презумпция е асоциално. Асоциалността не само на четенето, а и на комплексното медийно потребление (взирането в екраните и зависимостта от онлайн контактите) се усили в невиждани мащаби със самото глобално разпространение на смартфоните и социалните онлайн мрежи преди 10 години. Медицинската наука отдавна е поставила диагнози. Най-тревожната беше вулгарният фъбинг (англ. phubbing) – антисоциалната употреба на мобилните технологии и погълнатото от смартфона внимание.
Проблемът на четенето днес е неговото дискредитиране и злепоставяне като нездравословен процес.
Препоръки на здравните власти злепоставят четенето
Допълнителен фактор за насърчаване на бягството от четенето са и препоръките към гражданите от страна на държавни и неправителствени институции и лекари с цел намаляване на тревожността по време на коронавирус пандемията да се ограничи или да се прекрати информационното четене. Световната здравна организация включи въздържането от четене в официалния си документ в самото начало на пандемията (март 2020 г.). Национална здравна служба на Великобритания също акцентира върху ограничаване на времето за четене, включително в социалните медии, изключване на сигналите за актуални новини на смартфона или задаване на точно време за четене на актуализации до минимум проверки на ден. Министерство на здравеопазването и социалната политика на САЩ на свой ред извежда редуцирането на четенето сред основните здравословни начини за справяне със стреса. Правете паузи от четенето на новини, включително тези в социалните медии. Добре е да бъдете информирани, но непрекъснатото осведомяване за пандемията може да бъде обезпокоително. Помислете за ограничаване на новините само до няколко пъти на ден и за изключване на екрана на смартфона, телевизора и компютъра – гласят актуалните препоръки към американците.
Водещ съвет и на психиатрите е по време и след болестта COVID-19 да се наложи лимит над четенето по темата. Със същата загриженост и българският Национален инспекторат по образованието добави въздържането от четене към съветите си за информационно поведение по време на домашната изолация...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева