Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 11 посетители в сайта
Маратон на четящите хора 2021 във Варна ПДФ Печат

Автор: Кристиана Димчева
Рубрика
: Маратон на четенето

Публикувана: бр. 2, април 2021

Издание, проведено и в социалните мрежи и сред книгите. Деветнайсетият „Маратон на четящите хора“ във Варна обедини прояви в онлайн среда с инициативи в библиотеката. В Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ той е традиция с начало през 2003 г. по повод 120-та годишнина от създаването на библиотеката и е посветен на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.
„Маратонът на четящите хора“ предизвиква много вълнение и ентусиазъм, събира книгите с техните читатели и обещава невероятни нови светове. Защото книгите имат силата да оцветят дори и най-тъмните времена, защото четенето е вълшебство, защото четенето е забавно, шарено и модерно.
За 2021 г. водещата тема за срещата на четящата общност е „Цвят – цвете – цветно“ – като въведение към светлите празници, които предстоят – Цветница и Великден, и поздрав към приятелите на книгата – Защото вие – четящите хора – носите радост и украсявате всеки ден като красиво цвете. А ние не забравяме, че всяко цвете има нужда от постоянни грижи.
Какви изненади тази година очакваха четящите хора във Варненската библиотека? Те можеха да открият сред събитията в Програмата на Маратон 2021 на сайта, във Фейсбук групата „Маратон на четящите хора“ и да споделят свои снимки или видеа от четенето с хаштаг #посприипочети.
И след толкова издания усетихме, че традицията да споделяме радостта от четенето вече живее свой живот и всеки участник сам се превръща в модератор на ново събитие в маратона.
В социалните мрежи от 19 до 25 април броят на виделите поне веднъж идеите на Маратона е 11 636, като само в пиковете на 22 и 23 април са регистрирани по 4826 последователи. Около 8000 са харесванията на събитието на 22 април, а ангажирането с публикация – 1269...
Първата среща за деня – пред цветните постери на изложбата, замислена като „цветна усмивка за вашия ден“, е началото на Маратон 2021 в общността на библиотекарите-маратонци. За тях имаше изненади – възможност да изтеглят своя късмет от ковчеже – специално подготвени от Справочно-библиографски отдел цветни свитъци с пролетни стихове, публикувани в старата варненска периодика и налични във Варненска дигитална библиотека и живо цвете, дар за Световния ден на книгата и авторското право. Мислех да прочета тази година „Цветята на малката Ида“, но моят избор е „Приказка за глухарчето“ от книгата на нашата колежка Венеция Павлова, с която малките ни читатели се срещат вече година във виртуалната Стая на приказките – сподели Радка Калчева, директор на библиотеката. Имаше и един стол отпред, на който никой не седна – остана за Емилия Милкова...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева