Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 16 посетители в сайта
165 години читалищна библиотека в Свищов и 70 години Детски отдел – непреходност и традиция ПДФ Печат

Автор: Веселина Спасова, Маргарита Колева
Рубрика
: Юбилеи

Публикувана: бр. 3, юни 2021

В Учредителния протокол при основаването на Първото българско народно читалище (ПБНЧ) четем: …воспалени от родолюбието си решихме да поставим едно българско читалище, гдето да бъде библиотека и музеум. 30 януарий 1856 г. И до днес продължава устойчивата мисия на 165-годишната библиотека при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Свищов е град, който уважава и изучава своята история. Храмът на българската духовност – читалището, пази огъня на първите, ревностно съхранява спомените за отминали времена и се вмества в съвременната културна среда на града. 165 години от началото! Достатъчни, за да кажем – достойно, плодотворно извървян път!
Библиотеката се ражда едновременно със създаването на читалището, като една от най-значимите му цели. Ядрото ѝ е съставено от дарените 800 книги от Емануил Васкидович, притежател на една от най-богатите тогава лични библиотеки по българските земи. Още през първата година от създаването си, тя събира 2000 тома, като по устав читалището се задължава да купува по един екземпляр от всяка новоиздадена българска книга. По този начин са набавени почти всички заглавия на предосвобожденското книгоиздаване. Всяка библиотека би се гордяла с такова книжно богатство, обхващащо следните библиотечни колекции: „Васкидович“, „Ръкописи“, „Старопечати“, „Първи учебници в България“, „Държавни вестници“, „Краезнание“ и други. Тя е свята хранителница на българското слово.
Библиотеката при Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ е един от символите на Свищов. Със своя фонд от над 100 000 библиотечни единици тя е част от културната памет на града. Събира, съхранява и предоставя за ползване книги и периодични издания, ръкописи и архивни документи, набавяни чрез покупки и дарения.
Отделите на библиотеката „Заемна възрастни“ и „Детски“ са основни обслужващи центрове. Детският отдел води началото си от 1951 г. със 137 тома книги. Днес фондът му наброява над 10 000 тома от различни области на знанието в подходящо обзаведена зала. Малките читатели имат възможност да навлязат сред книгите и спокойно да направят своя избор. Детският отдел привлича стотици малки, големи и още по-големи читатели с обстановката, интересния си книжен фонд и топлото отношение на библиотекарите към тях. През 2017 г. беше основно реновиран от сдружение „Рисувай с нас“ с предварителна благотворителна кампания за събиране на средства и доброволчески труд. По този начин той стана още повече притегателен център за четене, игра и отдих.
Работата на библиотеката и в частност на Детския отдел е подчинена на негово величество читателя! Стремим се да задоволим своите ползватели с търсената информация като една от най-достъпните форми на образование и самообразование. Организираме срещи с писатели, литературни четения, пролетни, великденски, коледно-новогодишни празненства, изложби от детски рисунки, конкурси за есета, традиционни срещи с първокласниците от свищовските училища, посещения, беседи и демонстрации по определени теми от архивните фондове на библиотеката. Изготвяме проекти и работим в партньорство с останалите образователни и културни институции на града...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева