Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 8 посетители в сайта
За първата Национална библиотечна седмица в България ПДФ Печат

Автор: Елена Коева-Юрченко
Рубрика
: Спомени

Публикувана: бр. 3, юни 2021

През юли 2002 г. шест български библиотекари от обществени библиотеки участвахме в Международната програма за посетители на Държавния департамент на САЩ. Темата на специализацията ни беше „Информационен мениджмънт и информационни науки“. Посетихме различни библиотеки и библиотечно-информационни институции във Вашингтон, Атланта, Денвър, Лос Анджелис и Ню Йорк. Най-дълго работихме в партньорските ни по Програма „Sister libraries“ библиотеки в различни градове на Колорадо.
По време на Годишната национална конференция с международно участие на Американската библиотечна асоциация (ALA) в Атланта, Джорджия, аз – като член на Управителния съвет на Съюза на библиотечните и информационни работници (СБИР) и Снежана Янева – директор на Информационния център на Американското посолство в България и член на СБИР, подписахме документ International trademark use agreement, който даваше възможност за присъединяване на СБИР към Световната кампания на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (ИФЛА) „@YOUR LIBRARY“, със запазен знак на български език „@вашата библиотека“. Целта на кампанията беше насърчаване на четенето, пропаганда на библиотеките като модерни обществени и информационни центрове, както и търсене на подкрепа за тяхното развитие. Очакването беше повече библиотеки да се присъединят към националната кампания „@вашата библиотека“. Най-активни бяха РБ „Дора Габе“ – Добрич, чийто директор бях в продължение на 13 години, където се даде старт на кампанията, Библиотека „Родина“ – Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“ – Стара Загора, РБ „Пенчо Славейков“ – Варна и др.
През септември 2002 г. СБИР организира в Евксиноград с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в София Национална конференция „Обществената отговорност на публичните библиотеки и тяхната роля в демократичното общество“, където споделихме с колеги от цялата страна различни впечатления от видяното в САЩ, включително и опита им в провеждане на национална библиотечна седмица.
През ноември 2003 г. стартира проект „Американско-български библиотечен обмен“. В него участваха редица публични библиотеки от страната. Българските библиотекари посетиха различни библиотеки в Колорадо и Айова. През есента на 2004 г. в София се състоя обучение за обучители, които да проведат регионални семинари по въпросите за изграждане на обществени информационни центрове. Нанси Болт и Джейми ЛаРу представиха модела на застъпническите кампании в САЩ.
През март 2004 г. в рамките на проекта председателят на СБИР Ваня Грашкина и директорът на проекта от българска страна Искра Михайлова посетиха САЩ. Техните срещи в офисите на ALA в Чикаго и Вашингтон, както и в библиотеките на Айова и Колорадо, бяха насочени и към проучването на опита за организиране на Национална библиотечна седмица и начините за лобиране за библиотеките пред законодателите и сред обществеността.
Болшинството от членовете на нашата гилдия вече са убедени, че този опит може да се прилага в България, а осъществяването на годишни кампании под формата на Национална библиотечна седмица би изиграло сериозна роля за промяна в нагласите на политиците относно библиотеките и нуждата от актуализиране на нормативните документи в областта на библиотечното дело...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева