Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 9 посетители в сайта
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас – история и съвременност ПДФ Печат

Автор: Яна Кършийска
Рубрика
: Представяме ви
Публикувана: бр. 4-5, октомври 2021

Новата сграда на Центъра за съвременно изкуство и библиотека
Основаната през 1888 г. Бургаска общинска библиотека, която от 1893 г. се помещава в дюкяна на Чапкъноглу, разположен на днешната улица „Св. св. Кирил и Методий“, след 133 години се завръща на същата улица в новопостроения ѝ дом, благодарение на Община Бургас, представлявана от кмета на града – г-н Димитър Николов с името Център за съвременно изкуство и библиотека. Новата сграда позволи библиотечният фонд да се обедини и библиотеката да придобие онзи европейски облик, така необходим за всеки град, уважаващ и почитащ духовността и знанието.
В исторически план библиотеката е претърпяла стотици премествания, десетки обещания за единение до историческия 1 април 2021 г., когато не „на шега“, а реално… Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас се сдоби с така бленуваното обединение – обединението на духовността, книжовността и стремежа към познание в единен сграден фонд. Имотът се намира в зона с публични функции, с висока обществена значимост за Бургас. Разположен е на около 100 м от морето и от центъра на града, между улиците „Средна гора“, „Св. св. Кирил и Методий“ и „Оборище“.
Много доброволци, жители и гости на Бургас подпомогнаха пренасянето на фонда от четирите стари сгради в новата. Акт, който поражда възхита и показва значимостта на знанието и книгите за жителите и ръководните органи на града.
Дали е съвпадение или обрат на съдбата, но в периода, когато библиотеката се помещава на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, е отворена всеки делничен ден от 8.00 до 11.00 ч. преди обяд и от 13.00 до 20.30 ч. след обяд, а в празнични дни от 14.00 до 18.00 ч. И днес, една от световните тенденции за определянето на библиотеката като библиотека от четвърто поколение е факторът, свързан с работното време, което трябва да бъде съобразено с читателската необходимост. Това беше причината от 1 юни 2021 г. да се въведе удължено (16-часово работно време) от 8.00 до 24.00 ч., включително събота и неделя. Атмосферата, която цари в новия дом на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас, създава усещане за защитеност, като са реализирани всички необходими изисквания, свързани с комфорта на съвременния читател – компютри, лесен достъп до литература и научни публикации, удобна мебелировка. Зоните за групова и индивидуална работа са оборудвани с пуфове, меки кресла, дивани, ергономични столове и бюра. За най-малките библиотечни ползватели са обособени места, синхронизиращи пъстротата и очарованието на техния мироглед.
Според Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки …Обслужването в тях трябва да бъде физически достъпно за всички членове на обществото. То изисква добри библиотечни сгради, съвременни условия за четене и учене, както и съответни информационни технологии и работно време, удобно за ползвателите...
В днешния забързан ден, когато всеки миг е ценност, а достъпът до качествена и достоверна информация е необходимост, подобни пространства, в които да четеш на спокойствие и в късните часове, са вече факт.
Изградената модерна библиотека отговаря на изискванията на съвременния читател и носи в себе си усещането за свобода, простор и вдъхновение. …Съчетанието между кестеняво кафяво и зелено помага да се създаде специфичната атмосфера…, която поражда онова усещане за защитеност. Красивите, открити, модерни и осветени пространства позволяват на всеки читател и гост на библиотеката да се разходи, да прелисти книгите в нея и да направи своите открития. Тук всеки може да намери себе си – дали в допира и мириса на старопечатните книги, потапянето в интерактивния океан с добавена реалност, решаването на викторини на магичния под, гледането на куклен театър, срещата с любими книги, слушането на музика за душата, свиренето на пиано или още хиляди чувствени възприятия. Безвремието в библиотеката е неизмеримо, защото прекрачвайки прага на подобна институция, човек има цялото време на света да опознае себе си, чрез скритото познание в библиотечните документи, разположени на четирите етажа.
Със своя уникален дизайн, библиотеката трудно може да остане незабелязана. Общата ѝ площ възлиза на 3941 квадратни метра и разполага с четири етажа – един подземен и три надземни, от които всички са достъпни за посетители.
Изградена в по-голямата си част от стъкло, както отвътре, така и отвън, новата постройка е осеяна със стотици думи, които вдъхновяват или просто ни карат да се усмихваме като мотивират деня ни – Библиотека, Солидарност, Духовност, Знание, Море, Бургас, България, Слово, Мъдрост, Култура, Древност, Творчество, Букви, Небеса, Устрем, Азбука и много други. Изписаните надписи на стъклената фасада са по идея на Бургаската писателска общност и са предложени от културни дейци, гости и граждани на Бургас, като всеки предлага вдъхновяваща дума, която да допълни архитектурната идея...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева