Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 12 посетители в сайта
„Библиотеката е вдъхновение за всички приятели на книгите и четящите хора!“ (Интервю с Димитър Николов, кмет на Община Бургас, носител на наградата „Подкрепа за библиотеките 2020“) ПДФ Печат

Автор: Димитър Николов
Рубрика
: Годишни библиотечни награди
Публикувана: бр. 6, декември 2021

Милена Цветкова: През 2020 г. Община Бургас предизвика бургазлии да предложат думи, които да бъдат изписани по стъклената фасада на новата сграда. Специално съдействие беше потърсено от членовете на Бургаската писателска общност, които обобщиха получените предложения. Сред избраните от творците думи са Библиотека, Солидарност, Духовност, Знание, Море, Бургас, България, Слово, Мъдрост, Култура, Древност, Творчество, Букви, Небеса, Устрем, Азбука и много други. Какво искате да изразите чрез тези думи-послания?
Димитър Николов: Това е като история в думи, наричания, символи, връзки, атмосфера, мечтания, история, раждане, създаване, съзидание. Посоките, които ни събират и свързват, независимо от пътя, който сме минали или ни предстои да поемем.
М. Ц. В новите пространства на библиотеката е предоставен свободен достъп до голяма част от библиотечния фонд, обособени са 2 читални зали и отделни уютни кътове за четене сред книгите. Общообразователната читалня „Петя Дубарова“ работи с читатели до 24.00 ч. Какви са отзивите на читателите? Повиши ли се интересът към библиотеката и книгите?
Д. Н. Личното усещане и впечатление е това, което можем да наречем най-непосредствената и искрена обратна връзка, която ни дава представа за оценката на читателите. С тази оценка се запознаваме чрез личните контакти, социалните мрежи, които ползваме активно и традиционната Книга за похвали и оплаквания. Нека я разгърнем заедно…
В Книгата за похвали и оплаквания срещаме следните коментари:

  • Прекрасно място с винаги усмихнати хора! Професионалисти. (Мария Радославова)
  • Библиотеката е вдъхновение за всички приятели на книгите и четящите хора! Продължавайте да ни радвате! (Людмила Томова)
  • За втори път идваме и смятаме да я посещаваме често. Всичко ни харесва, добри автори. (Роси Иванова)
  • Да, удобно е, всичко има, невероятна е в сравнение с всички останали в града в момента, с които разполагаме. (Николай Ненов)
  • Страхотно място за отдих, да починеш и да почетеш, дано стане място за повече хора. (Александър Заков)
  • Всичко е много по-подредено. Има места, където може да се седне и да се чете, което е много приятно и ни харесва много повече от старата, защото е свежо и ново. (Марина Апостолова)…

М. Ц. Откриването на Културно-образователния център за съвременно изкуство и библиотека, спечелените награди и обществено признание рефлектираха ли в промяна в работата на библиотекарите? По-мотивирани и по-удовлетворени ли са от условията си на работа?
Д. Н. Удовлетвореността на библиотечните служители от работния процес е един от ключовите фактори, които са от значение за изграждането на добрата работна атмосфера в библиотеката. За целта винаги сме на разположение за отворен диалог. Благодарни сме на всички служители за това, че посрещат всеки посетител с усмивка, че са доказани професионалисти в своята област и опазват книжното богатство на родния ни град.
М. Ц. Бургаската библиотека „Пейо К. Яворов“ е първата регионална библиотека в България със съвременна, модерна сграда. Какво бихте казали на другите кметове на големи градове, за да ги стимулирате да инвестират и те в строителството на нови библиотечни сгради?
Д. Н. Всяка инвестиция е важна, когато е полезна. Но тук говорим и за друг вид инвестиция – инвестиция в духовност, инвестиция за бъдещето...                                                                            

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева