Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 5 посетители в сайта
Библиотека при НЧ „Възраждане – 1928“ – с. Бенковски, общ. Кирково, обл. Кърджали ПДФ Печат

Автор: Нурхан Салих
Рубрика
: Калейдоскоп
Публикувана: бр. 1, февруари 2022

В края на 2019 г. получихме детски книги по проекта на ББИА „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст“. Те се оказаха много полезни за работата ни с най-малките читатели – от детската градина и началния курс в училището. Нашата цел е да изградим у тях умения и навици за общуване с книгата, тъй като четенето се формира в най-ранна детска възраст.
Организирахме поредица от срещи-разговори с децата от ДГ „Мики Маус“, гостувайки им с подбрани книжки по различни теми. Например на нас възрастните може да ни се струва, че познаването на сезоните е нещо съвсем просто и естествено, но за малките деца понятия като пролет, лято, есен и зима могат да са доста отвлечени и неясни. Успяхме да ги заинтригуваме с помощта на книгите от поредицата Годишни времена – Пролет, Лято, Есен, Зима, и да формираме в съзнанието им понятия от рода на топло – студено, дъждовно – слънчево и др. Те научиха, че листата, които доскоро са били зелени, вече са жълти, кафяви и червени (Есен); че слънцето щедро дава от своята топлина и светлина и радва с дългите си летни дни (Лято); че дните стават къси, а нощите дълги и започва да вали сняг, който покрива земята за дълъг период от време (Зима); че много цветя разцъфтяват с най-различни багри и форми, а листата се разлистват (Пролет). Децата се запознаха с основните характеристики на сезоните и с някои по-важни промени, които настъпват с растенията и животните и разбраха, че всички сезони носят своята красота и магия със себе си.
В друга среща-разговор ги запознахме с поредицата за Барбароните. Малчуганите с грейнали очи и усмихнати лица слушаха приключенията на пъстрото семейство на татко и мама Барба и техните седем деца, които изживяваха приключения пълни с изненади във всяка от книжките: „Татко Барба“, „Пътешествието на татко Барба“, „Къщата на барбароните“, „Барбароните и дървото“, „Барбароните спасяват животните“ и „Училището на барбароните“.
От 7 до 11 юни 2021 г. организирахме „Седмица на зайчето Чарли“ с книжките, получени по проекта „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст“: „Добро утро, Чарли!“, „Лека нощ, Чарли!“, „Къде е Чарли?“ и „Чарли отива на пазар!“. Всички книжки от поредицата за малкия дългоух Чарли се отличават с нежни моливни илюстрации и простички истории, които помагат на децата да се справят с предизвикателствата на ежедневието или да се позабавляват от сърце на детските лудории на героя. Докато разглеждат или четат книжките в изчистените рисунки децата откриват познати от своя бит и ежедневие предмети и ситуации и лесно се асоциират с малкия Чарли...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева