Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 13 посетители в сайта
Идеята за универсална информационна грамотност през погледа на един визионер (В памет на Пол Зурковски (1932 – 2022) ПДФ Печат

Автор: Елица Лозанова-Белчева
Рубрика
: Актуални изследвания
Публикувана: бр. 2, април 2022

Името на Пол Зурковски не е непознато на българската библиотечно-информационна гилдия. Безспорно първата асоциация, която се свързва с него е въвеждането на понятието „информационна грамотност“ през 1974 г. в доклада „Взаимоотношения и приоритети в сферата на информационното обслужване“. Но целта на настоящия материал е да покаже ангажираността на Зурковски към проблемите на информационната индустрия и отношението му към предизвикателствата на информационната епоха, както и да представи неговата професионална позиция по темата за информационната грамотност.
На 30 януари тази година Пол Зурковски напусна своя земен път и това ни провокира да си припомним колко значими са неговите усилия за развитието на концепцията информационна грамотност. Обзорната статия е посветена на неговия принос за информационния сектор като цяло и наследството, което той оставя на своите последователи.

Увод
Вдъхновяващият опит на една знакова фигура в областта, в която се развива и твори, може да бъде предаден чрез разкази на очевидци, авторски материали, съобщения в медиите, научни и научно-популярни публикации, чрез неговата биография и библиография. При провеждане на информационно търсене за Пол Зурковски откриваме също така немалко източници на информация и макар че при повечето акцентът е върху най-цитирания му доклад по повод въвеждането на термина информационна грамотност – „Взаимоотношения и приоритети в сферата на информационното обслужване“ (публикуван в превод на български език в сп. „ББИА онлайн“ през 2015 г.), то в други попадаме на интересни разсъждения и дискусии за развитието на информационната индустрия, за динамиката на технологичното обновяване и информационната ера, за маркетинга на информационни продукти и качеството на информационното обслужване и за други важни теми, като например авторското право при фотокопиране на материали в библиотеките или препратки към законодателството, за да бъдат изяснени някои проблеми в информационната среда.
В настоящата статия ще се фокусираме върху извадки и цитати от публикации на Зурковски, с което да дадем по-широка популярност сред българската библиотечна и информационна колегия на неговата активна и многоаспектна професионална дейност.

Кратка биографична справка за Пол Зурковски
Пол Джордж Зурковски е роден на 8 ноември 1932 г., в град Милуоки, Уисконсин. Той завършва бакалавърска степен по изкуствата в University of Wisconsin – Whitewater, където започва любовта му към издателската дейност. По-късно се дипломира в Юридическия факултет на същия университет и се премества във Вашингтон, Колумбия, за да работи за Междущатската търговска комисия (ICC). Запознава се с Маргарет Бекер в окръг Колумбия и се женят през 1960 г., като се преместват в Медисън, Уисконсин, където Зурковски има адвокатска практика и работи за конгресмена Робърт Кастенмайер като негов окръжен представител. По-късно той служи на страната си в Генералния адвокатски корпус на армията на САЩ, разположен във Форт Ъруин в Калифорния, след това във Военния колеж на армията в Карлайл, Пенсилвания. След армията той се присъединява към екипа на конгресмена Робърт Кастенмайер във Вашингтон като асистент по законодателството.
Зурковски е нает от Капитолия (Конгреса на САЩ) да сформира асоциация на компании, предлагащи информационно съдържание, които работят за това техните продукти да бъдат в крак с нововъзникващите технологии като персоналните компютри и световната мрежа. Тази формация е наречена Асоциация на информационната индустрия (IIA), а Пол Зурковски е неин президент в продължение на 20 години (1969 – 1989). Асоциацията на информационната индустрия започва да издава периодичното издание „Information Times“ от 1983 г. Според Зурковски никой не мисли наистина за информация в по-широк смисъл за това как тя влияе на дълбоко въздействие върху живота на всички нас, затова Information Times ще предоставя на своите читатели част от живота, погледнат от гледна точка на информацията...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева