Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 13 посетители в сайта
Вдъхновявайте, ангажирайте, активирайте, свързвайте (87-и Световен библиотечен и информационен конгрес на ИФЛА (26 – 29 юли 2022 г., Дъблин, Ирландия) ПДФ Печат

Автор: Спаска Тарандова
Рубрика: ИФЛА

Публикувана: бр. 4, август 2022

Официално откриване
След две години на онлайн комуникация и взаимодействие конгресът на ИФЛА в Дъблин, Ирландия събра над 2000 делегати от 100 страни. Акцент през 2022 г. се постави на важността на езиковото многообразие. Така се даде възможност по време на откриването да се говори на седемте официални езика на ИФЛА, за да се покаже мащабността на дейността на организацията, нейните членове и активността на библиотечните асоциации и институции по света.
Участниците в конгреса бяха приветствани от лорд-кмета на Дъблин Каролайн Конрой, която говори за богатите литературни и библиотечни традиции на града. В обръщението си към делегатите Барбара Лизон, президент на ИФЛА, изрази радостта си от атмосферата на първата лична среща след толкова дълъг период на изолация, приветства усилията на организаторите на конгреса и припомни заслугите на покойната Дона Шийдър, която беше почетена с едноминутно мълчание. Новоизбраният президент Вики Макдоналд в своето видео обръщение се извини, че не може да присъства лично и заяви своя ангажимент за силно управление и прозрачност в бъдещата дейност на ИФЛА.
Както се очакваше, климатичните промени бяха във фокуса на ключовото обръщение към библиотекарите от цял свят на бившия президент на Ирландия, Мери Робинсън, която отбеляза климатичната криза и отправи призив към делегатите всеки да обмисли ролята, която може да играе – сам и чрез своята библиотека, да изостави мълчанието и да поеме ключова роля за постоянното поставяне във фокуса на общественото внимание на различни екологични въпроси. Последва красива интермедия от традиционна музика и танцово изпълнение от групата Sin A Deir Sí.
Непосредствено след откриването се проведе церемонията по връчването на наградата „Обществена библиотека на годината“, която се дава в сътрудничество с датската софтуерна компания Systematic, спонсорираща паричната награда от 5000 USD за победителя. В рамките на кампанията за 2022 г. са получени номинации от 20 библиотеки от 17 страни, като до финалната селекция достигат:
1. Ogre Central Library, Латвия;
2. Gellerup Library, Дания;
3. Ithra Library, Саудитска Арабия;
4. Missoula Public Library, САЩ.

Обществена библиотека на годината 2022
Под мотото „Всички под един покрив“ Обществената библиотека на Мисула, САЩ беше обявена за обществена библиотека на 2022 г. Радваме се, че сме носители на тази важна награда, която търси пресечната точка на библиотечните услуги и архитектурата. Благодарим на журито за тази чест и поздравления за нашите колеги, включени в краткия списък. Вдъхновяващо е да станем свидетели на цялата велика работа, която се случва по света – споделиха Оноре Брей (директор на библиотеката) и Трейси Леснески (директор на MSR Design).
Председателят на журито Джейкъб Леркес (директор на Обществената библиотеката в Gladsaxe, Дания) обясни решението на журито: Нивото на номинираните библиотеки тази година е особено силно и разкрива многообразието на обхвата на дейностите и възможностите в новите библиотечни сгради. От големи и впечатляващи престижни сгради до иновативни и устойчиви решения и по-малки локални места за срещи. Но обществената библиотека на Мисула разполага с всичко. Сградата се откроява с красивата си архитектура, която отдава почит на околния пейзаж, като същевременно функционира като библиотека с богатство от предложения и възможности, която също служи като място за срещи на местната общност. Следователно библиотеката получава висок резултат по всички критерии на наградата. Това е библиотека, която бихте искали да имате във вашия район. Това е библиотека, създадена за бъдещето...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева