Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 6 посетители в сайта
Работна среща в Библиотеката на Националния дворец в Мафра, Португалия (По проект „DigiPrior: Приоритети в дигитализацията на книги, документи, снимки и съвременни подходи за популяризиране на дигитализираните материали”) ПДФ Печат

Автор: Калина Иванова
Рубрика: Проекти

Публикувана: бр. 6, декември 2022

От 28 септември до 1 октомври 2022 г. екип от 4 библиотечни специалисти на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново участваха в трета работна среща по проект „Digi Prior: Приоритети в дигитализацията на книги, документи, снимки и съвременни подходи за популяризиране на дигитализираните материали“ в Мафра, Португалия.
Организатор и домакин на срещата беше Библиотеката на Националния дворец в Мафра. Националният дворец в Мафра се отличава с особена атмосфера и е най-известната барокова сграда в Португалия, включваща кралски дворец, базилика и францискански манастир. В двореца има забележителна колекция от италиански и португалски скулптури и италиански картини, два карийона, шест исторически органа, както и болница от XVIII век и ценна библиотека от епохата на Просвещението.
Библиотеката заема най-голямото и престижно помещение в сградата, с дължина 85 м и широчина 9,5 м. Изградена е под формата на кръст и е постлана с разноцветен варовик. Създадена е като владетелска библиотека от крал Жоао V, който изпраща емисари в Европа с инструкции да купуват най-добрите и най-новите издания. Той поръчва много произведения от чужбина на книготърговци със седалища в Лисабон, което прави тази библиотека екслибрис на Просвещението. В началото на XIX век отец Жоао де Сантана е назначен за библиотекар. Той отговаря за подреждането на книгите по рафтовете и изпълнението на каталога, който и до днес е основният справочен апарат за ориентиране във фонда и търсене на книгите.
Фондът на библиотеката включва приблизително 38 000 тома от XV до XVIII век, обхващащи различни теми като теология, каноническо и гражданско право, история, география и пътешествия, математика, изкуство и музика, медицина и др. Има някои редки и ценни инкунабули, отпечатани преди 1500 г. като „Молитви“ (Orationes) от Цицерон от 1472 г., „Работите“ (Opera Omnia) от Омир от 1488 г., Флоренция и известната „Нюрнбергска хроника“, публикувана през 1493 г., както и редица издания на Библията и копие на първата енциклопедия от Дидро и Д’Аламбер (Diderot et D’Alembert). Впечатляващи са колекциите от учебници от XV век и обширната колекция от книги по музика на чуждестранни и португалски композитори като Marcos Portugal, J. de Sousa и João José Baldi.
Библиотеката на Двореца в Мафра е една от най-важните европейски библиотеки от XVIII век. На много от книгите на гърба на корицата все още е щампована думата MAFRA. Каталогът, съставен през XIX век, включва 8 ръкописни тома и е основният инструмент за работа на изследователите. Вече има дигитални копия на каталога, както и на голяма част от ръкописите и някои ценни книги. Библиотеката носи отговорност и има привилегията за съхраняването на една от най-важните колекции от редки и ценни книги в Португалия, но все още няма национален план за дигитализация в португалските библиотеки. Националната библиотека на Португалия има своя собствена политика за цифровизация, съгласувана с общоевропейската, но Библиотеката на Двореца в Мафра, която е на административно подчинение на Генералната дирекция „Културно наследство“ (Direcao geral do Patrimonio cultural), чиято сфера на действие са музеите, засега няма план.
За да опазва своето културно наследство и да реализира процесите на цифрова трансформация на ценните си колекции, библиотеката участва в два различни проекта. Единият, който е свързан със старите музикални издания, предвижда да се създаде уебсайт, в който да бъдат описани ръкописните и печатни произведения, както и да бъдат поместени създадените дигитални копия. В партньорство с отдела по музика към Universidade Nova de Lisboa ще бъде създадена обща платформа за предоставяне на препратки, свързани с Изтока. Освен Библиотеката на Двореца в Мафра в проекта участват още няколко библиотеки и архиви. Проектът е много важен за студентите от университета, защото освен библиографска информация ще се предоставят и дигитализирани копия за всички документи без никакви разходи...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева