Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 3 посетители в сайта
Три неща, които научихме от библиотеките в Осло ПДФ Печат

Автор: Милена Николова
Рубрика: Глобус

Публикувана: бр. 1 – 2, април 2023

Норвежците са смятани за едни от най-щастливите хора на света и със сигурност не е заради времето, което особено през зимата показва полярния си характер. Обичат да хапват прясна риба, да си създават домашен уют, но дълбоко в себе си продължават да пазят свободния и завоевателски дух на викингите, прекосявали студените морета. Дори дългата зима не успява да помрачи настроението им и това се усеща не само при случайните срещи по улицата или в кафенето и магазина. Приветливостта и добрият вкус прозират и зад стените на културните центрове. Това беше и целта на нашата група от библиотечни и информационни специалисти от Враца, Видин и София – да надникнем в света на библиотекарите в сърцето на Скандинавия. Пътуването се реализира по проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“. Зимата настъпва с доста по-леки темпове в столицата на Норвегия – Осло, но ние въоръжени с топли дрехи, „грабим“ смело от скандинавския позитивизъм и превърнахме посещението в незабравимо приключение.

Не се боят от промените
Това е твърдение, което всеки ще подкрепи, ако е влизал дори в един от 22-та филиала на библиотеките от веригата „Дайхман“. Те пазят история, която датира от 1780 г., когато норвежкият бизнесмен Карл Дайхман дарява колекцията си от 6000 книги на град Кристиания (старото име на Осло) и полага основите на първата обществена библиотека в Осло. И така до днес, когато най-модерната сграда – „Дайхман Бьорвика“ е официално открита през юни 2020 г. на брега на Северно море и е истинска архитектурна забележителност, побрала в 6-те си етажа безкрайна палитра от възможности за посетителите. Обявена е за най-добрата обществена библиотека в света от Международната федерация на библиотечните асоциации (ИФЛА) през 2021 г.
Библиотеката е изцяло отворена за посетителите и както казва директорът ѝ Кнут Скансен: Първият етаж е естественото продължение на площада, където хората могат свободно да влязат, да се стоплят, да си поговорят, да научат нещо ново или да четат книги. Той е категоричен, че библиотеките са социални пространства, в които всеки може да влезе и да вземе точно това, което му е нужно. И това е библиотека без стени. Всеки от етажите е конструиран така че да бъде обиколен в кръг и книгите са на нивото на хората. Всяко кътче е превърнато в уютно място за четене. Светлината прониква през всички етажи с помощта на специалната архитектура на сградата, а стъклото позволява на посетителите да се наслаждават непрестанно на спиращата дъха гледка от крайбрежието.

В Библиотека „Дайхман Бьорвика“
Посетителите могат буквално да се изгубят сред шест етажа с литература, места за четене и учене, киносалони, сцени за събития и работни пространства за млади и стари. Фондът наброява над 450 000 книги, а наред с тях са проектирани множество работни пространства – музикални инструменти и озвучителни студия, шевни машини, 3D принтери, конферентни зали и много други, и всичко е безплатно за наемане с карта за библиотека...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева