Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 7 посетители в сайта
16-а награда на EIFL за иновации в обществената библиотека ПДФ Печат

Автор: EIFL
Рубрика: Глобус

Публикувана: бр. 1 – 2, април 2023

16-та награда на EIFL (Electronic Information for Libraries) за иновации в обществената библиотека е подкрепена от Фондация LEGO, като част от кампанията на фондацията – Build a World of Play. Фондацията LEGO е посветена на това да гарантира, че децата в световен мащаб имат всякаква възможност да учат чрез игра, която развива у тях основни умения, за да просперират в живота и да достигнат пълния си потенциал.
Наградата има за цел да покаже програми и дейности на обществените библиотеки, които насърчават цялостното развитие на децата, отключват техни основни умения и повишават благосъстоянието им за цял живот. Носителите на наградата през 2023 г. са:

  • Biblioteca de la Creatividad в Богота, Колумбия, която отвежда децата на вълнуващо пътешествие, където те биват насърчавани да се развиват в духа на предприемачеството и се сдобиват с умения да създават устойчиви решения за предизвикателствата, пред които е изправена тяхната общност.
  • Библиотеката Eastlands в Найроби, Кения, която предоставя на децата широка гама креативни образователни дейности, като игри, разказване на истории, рисуване, театрално майсторство, изграждане на предмети от безопасни отпадъци и настолни игри като шах и скрабъл, в безопасното пространство на библиотеката след училищните часове.
  • Градската библиотека Naujoji във Вилнюс, Литва, която помага на деца и семейства, които се борят с емоционални, психични и поведенчески проблеми, да се справят с тези проблеми и да изградят социални взаимоотношения чрез участие в терапевтично четене и разказване на истории във виртуална среда.
  • Обществена библиотека „Радислав Никчевић“ в Ягодина, Сърбия, която чрез богата гама от разнообразни образователни игрови дейности подобрява уменията за четене с разбиране, въображението и креативността на децата, помага им да създадат приятелства и да придобият по-задълбочено разбиране за света около тях.

Всяка библиотека победител получава награда от 1500 щатски долара, сертификат и статуетка. Победителите ще бъдат наградени по време на фестивала за библиотечни иноватори Next Library, който ще се проведе от 14 до 16 май 2023 г. в Орхус, Дания, като с подкрепата на Фондация LEGO, представители на спечелилите библиотеки ще присъстват там...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева