Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 6 посетители в сайта
Библиотекарят днес – активен, иновативен и ангажиран професионалист (Интервю с Пенка Караиванова, носител на наградата в Категория „Млад библиотекар на годината 2022“) ПДФ Печат

Автор: Пенка Караиванова
Рубрика: Годишни библиотечни награди

Публикувана: бр. 3, юни 2023

Милена Цветкова: Първо бих искала да Ви поздравя със спечелената награда „Млад библиотекар на годината 2022“. Представете се на библиотечната общност.
Пенка Караиванова: Казвам се Пенка Караиванова. Завърших бакалавърска специалност „Библиотекознание и библиография“ през 2016 г., а през 2018 г. успешно защитих магистърска теза на тема: „Формиране и популяризиране на специални библиотечни колекции (На примера на учебната колекция „Развитие на писмеността и книгопечатането“)“ в програма „Библиотечни колекции“ в УниБИТ. Понастоящем уча втора магистратура в специалност „Информационни системи и технологии“ в същия университет. По време на обучението си активно участвах в стажове и проекти, реализирани по различни програми, което е предпоставка за това днес да съм библиотекар.
През 2016 г. в столичното 76 ОУ „Уилям Сароян“ започнах професионалния си път, а по-късно същата година ме назначиха в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. От 2019 г. съм част от Библиотеката на Нов български университет, където продължава моето професионално развитие.
М. Ц.: Какво провокира интереса Ви към библиотечната професия? Как решихте да станете библиотекар?
П. К.: Моите родители по професия са учители. Още от ранна възраст възпитават у мен любов към книгите, библиотеките и знанието. Винаги са стимулирали желанието ми за нови знания, не само за заобикалящия свят, но и за историята, археологията и точните науки. И до днес семейната библиотека продължава да расте с енциклопедии, събрани съчинения, помагала, сборници и авторски книги на историческа тематика. Не съжалявам за избора си да се реализирам в тази професия, даже точно обратното – радвам се, че ежедневно помагам на студенти, преподаватели и изследователи. Все пак практикувам една от най-старите професии, а и без библиотекарите и библиотеките нямаше да има наука.
М. Ц.: Представете накратко Библиотеката на Нов български университет и Вашата работа в нея.
П. К.: Библиотеката на НБУ функционира като модерен научно-информационен център. Отличена с почетна грамота от наградите „Рицар на книгата“ от Асоциация „Българска книга“ за провежданата последователна дарителска политика, чрез която обогатява колекциите на библиотеките в България. Носител е на наградата на Българската библиотечно-информационна асоциация „Библиотека на годината“ за 2012 г., а също и на Националната награда „Христо Г. Данов“ в категорията „Библиотека на 2007 г.“. Тя е част от по-голяма университетска структура – Център за книгата, обединяваща библиотека, издателство, университетски архив и книжарници. Подобно обединение е без аналог в страната.
В Библиотеката на НБУ работя като библиотекар на „Заемна служба“. Отговарям за библиотечно-информационното обслужване на читателите с нарушено зрение, като осъществявам комуникация с колеги библиотекари от други библиотеки, с цел навременното изпълнение на постъпилите заявки, които са от студенти както на Нов български университет, така и на други университети в страната. Оказвам съдействие с набавянето на книги, които не са налични в библиотеките, като се свързвам с авторите им, за да можем да отговорим на информационните потребности на незрящите ни читатели. Също така изпълнявам и услугата „Доставка на книги и статии“, което ми дава възможност ежедневно да комуникирам с колеги както от страната, така и в чужбина. Участвам активно в обучителни сесии на български и английски език за развитие на информационната компетентност на студентите на НБУ...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева