Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 7 посетители в сайта
Винаги ще има подкрепа за смислени проекти в полза на значими каузи (Интервю с Камелия Димитрова, управител на Агенция PR Play, носителна наградата „Подкрепа за библиотеките 2022“) ПДФ Печат

Автор: Камелия Димитрова
Рубрика: Годишни библиотечни награди

Публикувана: бр. 3, юни 2023

Спаска Тарандова: Фирма „Рош България ЕООД“ и Агенция PR Play бяха отличени с приз в категория „Подкрепа за библиотеките 2022“ за ремонт и оборудване на модерно творческо пространство зала „Creative space“ в сградата на Централна медицинска библиотека на Медицински университет – София и закупуване на 90 електронни книги в различни сфери на медицината, денталната медицина, фармацията и здравните грижи. Какво означава тази награда за Вас и Вашия екип?
Камелия Димитрова: Това е голямо признание за екипа ни безспорно! Приемаме тази награда като оценка не само за нашата работа, а и за усилията на Рош България в подкрепата на медицинската наука и развитието на образованието в тази област. Не бих пропуснала всеотдайността на директора на Централната медицинска библиотека Людмила Томова, която менажираше целия процес.
С. Т.: Разкажете ни накратко за дейността на Вашата агенция?
К. Д.: PR Play има близо 20 години опит в сферата на връзките с обществеността. През годините сме работили в много направления, но сме добре познати в областта на здравеопазването и фармацията, както и в сферите на земеделието, инфраструктурата, енергетиката, европейската интеграция. През годините сме реализирали много комуникационни проекти с реален ефект върху качеството на живот на хората в България.
С. Т.: Смятате ли, че днес библиотеките са важни за обществото?
К. Д.: Докато има книги, ще има и библиотеки. Докато има литература, поезия, наука, те ще съществуват. Не бива да разглеждаме библиотеката просто като средище на книги. Те са общност от хора и идеи, които допринасят за развитието на образованието, културата и науката. Независимо от дигитализацията, изкуствения интелект и всички съвременни постижения на обществото ни, винаги ще има необходимост от тях. Критично важно е, обаче, те да се развиват в синхрон с комуникационните процеси, за да бъдат актуални и атрактивни. Новите технологии могат да направят библиотеките все по-отворени за читателите, независимо от възрастта и интересите им.
С. Т.: Защо избрахте да подкрепите Централна медицинска библиотека на МУ – София с дарение за изграждане на модерно творческо пространство и закупуване на електронни книги?
К. Д.: Както споделих, библиотеката не бива да бъде разглеждана просто като хранилище на книги, а като място за общуване и обмен на идеи. Това е разбирането и на всички в създаването на творческото пространство в първата медицинска библиотека у нас. За това превърнахме една от залите в място за отворени срещи, дискусии и представяне на книги. В основата на проекта беше партньорството на МУ – София и иновативната биотехнологична фармацевтична компания Рош, която отбеляза 125 години от своето основаване и подкрепи бъдещето на науката в най-старото висше медицинско училище в страната с над 100-годишна история.
С. Т.: Какви инициативи се провеждат в новата зала „Creative space“?
К. Д.: От откриването на зала „Creative space“ в нея се проведоха редица събития по инициатива на екипа на библиотеката. Част от тях включват: представяния на нови книги, среща с представители на чуждестранни университети по проект Alliance4Life, потребителски обучения за електронните ресурси на библиотеката, връчване на награди „Читател на годината“, фокус-групи с читателите, презентации за 3D принт технологиите в медицината и др. в рамките на Националната библиотечна седмица през 2022 и 2023 г. Залата е най-предпочитаното място от студентите на МУ – София в сградата на библиотеката! Използва се ежедневно за колективни дейности, учене и взаимопомощ, а местата се запълват изключително бързо. Радваме се на този интерес, който ни показва, че решението за създаването на подобно пространство беше навременно, а изпълнението и дизайнът осигуряват нужния комфорт на потребителите...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева