Издателска дейност

Фондация Америка за България
В момента има 3 посетители в сайта
Училищната библиотека на ОУ „Ран Босилек“ – Габрово е любимо място на учениците и учителите ПДФ Печат

Автор: Иван Петров
Рубрика:
Проекти

Публикувана: бр. 2, април 2024

През последните десетина години приоритизирането на други нужди на училището изместват фокуса от библиотеката и тя не е действаща в нейната пълнота – книгите са стари, не са подредени по подходящ начин, помещението е тясно и неподходящо. Преди година започна процес по обновяване на училищната библиотека. Успяхме да изтупаме от праха стрелките на времето и подготвяйки ги за нов живот, ръководството на училището в лицето на г-жа Нина Митева се захвана с тази нелека задача да обнови училищната библиотека. Именно нейното силно желание за успех и подкрепата на целия училищен колектив доведоха до положителни резултати.
Заедно ние успяхме вместо прашен склад за книги да направим библиотеката място за забавни срещи с литературата и за различни интересни дейности. Приятната атмосфера предразполага към уединение с книгите и е подходяща за разнообразяване на учебния процес. Сред главните задачи беше създаването на отговаряща на времето и потребностите библиотека, провеждане на инициативи с ученици в естествена връзка с това – привличане на нови читатели, създаване на правилно функциониращи механизми за библиотечно обслужване и не на последно място – създаване на привлекателна и осигуряваща основни удобства обстановка. В нашите планове вградихме идеята децата да създадат и поддържат връзка с книгите, да припознаят мястото като територия на свободата за своето мислене.
Реализацията на проекта започна през предходната учебна година. С желание и внимание към детайла беше изцяло проектирана стая, която да се превърне в дом за новата училищна библиотека. Дейностите по проекта включват изцяло обновяване на помещение за целите на библиотеката, ново обзавеждане и нови стелажи и рафтове за книгите. Проектирани и изградени са кътове за четене с удобни мебели и зони за уединение за по-голям комфорт на нашите читатели. Библиотеката разполага с богат библиотечен фонд и предоставя множество разнообразни заглавия. От тази учебна година предоставяме за използване на учениците компютърни устройства – Chromebook. Библиотеката предлага на своите читатели непрекъсната връзка с интернет чрез wi-fi мрежа.
Процесът по осъвременяване на библиотеката включваше обособяване на зони за четене и извънкласна дейност. Все повече се осъзнава нуждата от провеждането на учебни часове в пространства различни от класната стая. Възможността библиотеката да е място за учене е мечта на много училища, която заедно постигнахме в стремежа си учениците да развиват читателските си способности и интереси. Водени от желанието библиотеката да бъде споделена територия за малки и големи като акцент в ремонтните дейности се откроиха новоизградените зони за четене и офис работа. Елегантното обзавеждане, диваните, масите и столовете допълват модерната визия и придават стил...

Цялата статия можете да прочете, 
ако се абонирате за печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева