Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Театър по Андерсен в Ловеч
Театър по Андерсен в Ловеч Печат
РБ Ловеч

На 31 май 2010 г. камерната зала на Драматичен театър – Ловеч се оказа тясна да побере желаещите да гледат първото за града театрално представление „Ръка за ръка” по приказката на Ханс Кристиян Андерсен „Грозното патенце”.  Постановката е посветена  на Международния ден на детето – 1 юни.  Артисти са деца от Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности Ловеч и доброволците от Местния център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”.

Идеята за съвместен театрален  проект между доброволците и децата със специални потребности се зароди през лятото на 2009 година по време на провежданите летни инициативи в кампанията „Да направим лятотото на децата ни по-забавно и привлекателно”.  В  забавленията младежите и децата създадоха истинско приятелство, повярваха в своите възможности, разкриха непознати за себе си таланти. Роди се желанието да направят нещо съвместно, с което да покажат  на обществеността, че всички деца могат да говорят и творят на един език.

За първата постановка ръка подаде актрисата Снежина Зомер. Сформира се група от доброволци на библиотеката, деца със специални потребности и педагози от Ресурсния център. Спонтанно изникна идеята да се изиграе грозното патенце по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, всеки би се досетил защо. Театралният педагог адаптира приказката и й предаде стил, който да бъде разбираем и достатъчно ясен, както за децата със специални образователни потребности, така и за публиката. Младите актьори работиха усилено повече от пет месеца, като създадоха добра приятелска атмосфера. Зрителите, дошли на представлението, разбраха, че „...не е нещастие да се родиш сред патици,  стига само да се излюпиш от лебедово яйце ...”. В края развълнуваният театрален педагог връчи на доброволците Свидетелство за завършен курс ”Първи стъпки в актьорското майсторство”, а на децата книжки и лакомства. Доброволците и децата със специални потребности успяха на докажат, че всички деца и младежи могат да намерят своята роля и място в обкръжаващата ги социална среда и в същото време свои истински приятели.

Паралелно бе обявен и конкурс „Грозното патенце и аз в този свят”. Всеки участник имаше възможността да твори и представи – есе, стих, приказка или рисунка с техника по избор. На 1 юни в Детски отдел на  библиотеката бяха наградени победителите в различните категории. В първа възрастова група 8 –12 години за рисунка отличени са: Цветомир Василковски ІV кл. СОУ „Т. Кирков”,  Лора Колева ІV кл. СОУ „Тодор Кирков” и Мила Иванова ІІІ кл. ОУ „Васил Левски”. При по-големите се откроиха творбите на Анджелика Чабракова V кл. СОУ „Тодор Кирков”  и Нели Костовска VІ кл. ПМГ.  В конкурса се включиха и деца  със специални образователни потребности. Отличени бяха Даниел  Тихомиров ІV кл. ОУ „Проф. Димитър Димов” , Десислава Джахова ІV кл. СОУ „Т. Кирков”, Елена Маринова, V кл. СОУ „П. Пипков” и Емил Маринов І кл. СОУ „П. Пипков”. Награди получиха и децата от Център за настаняване от семеен тип – Петя Петкова, Юлиана Асенова и Елеонора Бориславкова. Награда за есе получиха Йоанна-Карла Валериева ІІІ кл. ОУ ”Васил Левски” и Цветислава Цанова ХІ кл. ГЧЕ „Екзарх Йосиф І”.

„Докато се притесняваме в какъв човек ще се превърне едно дете, когато порасне, не бива да забравяме, че то е личност днес и сега!

 

Моника Дончева
Албена Йончева
 
 
     
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.