Професионална квалификация

Фондация Америка за България
В момента има 5 посетители в сайта
Първо обучение за придобиване на професионална квалификация по професия „Библиотекар“ ПДФ Печат

РБ Разград

На 9 февруари 2011 г. в Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" - Разград стартира първото в България обучение за придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация по професия "Библиотекар". То се организира в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и Асоциация "Съвременни читалища" (АСЧ).   

На официалното откриване присъстваха Ваня Грашкина – председател на ББИА, инж. Георги Петров – председател на АСЧ, Антоанета Димитрова – координатор квалификационна дейност в ББИА, Кристиян Маринов – координатор обучения в АСЧ, Мирослава Кацарова – директор на РБ "Проф. Боян Пенев", специалисти от РБ "Проф. Боян Пенев", които ще бъдат обучители, и 20 читалищни библиотекари от област Разград, които ще се обучават.

Ваня Грашкина поздрави участниците и преподавателите за желанието, готовността и амбицията обучението на библиотекари със средно образование да стане факт и да стартира именно в Разград. Изрази пълната си увереност за ползата от квалифицирани библиотекари в читалищните библиотеки, които да реализират ефективното им функциониране и да имат знанията и уменията за да предоставят съвременни библиотечни услуги на гражданите. Инж. Георги Петров заяви, че този ден е изключително важен, защото е резултат от двегодишни съвместни усилия на ББИА и АСЧ, за да се организира това обучение и да достигне до библиотекарите, които имат нужда от него.

Всички обучаеми получиха по един екземпляр от книгата "Насоки за развитие на обществената библиотека: Ръководство за библиотечни мениджъри" с автори на Ваня Грашкина, Анета Дончева и Александър Димчев, кожен тефтер и стенен календар.

Още снимки от откриването ще намерите във Фейсбук профила на Асоциация "Съвременни читалища".

 

 

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева