Професионална квалификация

Фондация Америка за България
В момента има 2 посетители в сайта
Четвърти курс от модул ІV - Организация и управление на колекциите. Каталогизиране ПДФ Печат

logo_national_libraryОт 16 до 18 ноември 2011 г. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София се проведе курсът Специални колекции – ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания с лектори Бояна Минчева и Елена Узунова. Участваха 9 библиотекари - 2 от Централна научно-техническа библиотека и по един от Столична библиотека, от регионалните библиотеки във Варна, Разград и Смолян, от Общинска библиотека "Искра" – Казанлък и от библиотеките при Читалище "Никола Й. Вапцаров - 1866" - Благоевград и при Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". 

Целта на курса бе да запознае участниците с част от богатото книжовното наследство, достигнало до нас през годините и съхранявано в НБКМ. Значителна част от материала, поднесен на обучаващите се, беше свързан с методиката  за идентифициране  на съдържащите се в дадена специална колекция ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания. Проведените практически занятия бяха свързани с умението за използване на справочна литература при идентифицирането и обработката на отделни библиотечни материали.

Лекторите на курса подходиха много умело при поднасянето на материала, създадоха една творческа атмосфера и възможности за по-лесното усвояване на поднесената информация.

Някои от колегите споделиха проблеми, свързани със специалните колекции, които библиотеките им притежават. Предвид сложността на материята и липсата на професионална подготовка в тази област всички участници в курса бяха единодушни, че това обучение е изключително важно и необходимо.

Валентина Славчева, Директор на
Централна научно-техническа библиотека

alt   alt
 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева