Професионална квалификация

Фондация Америка за България
В момента има 1 посетител в сайта
Девети курс от ЦПОБ в НБ „Иван Вазов” – Пловдив ПДФ Печат
logo plovdiv   От 27 до 30 март 2017 г. в Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив се проведе "Тренингово обучение за консултанти по библиотерапияс лектори психолозите Дончо Донев и Минчо Николов. В него се включиха 15 библиотекари от Пловдивска област – 3 от народната библиотека, 2 от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и по един от университетските библиотеки при Университета по хранителни технологии и Аграрния университет, и от читалищните библиотеки при НЧ "Съвременник – 1986" – Пловдив, НЧ "Никола Вапцаров – 1909" – Куклен, НЧ "Иван Арабаджията – 1926" – с. Царацово и НЧ „Г. С. Раковски – 1871” – с. Зелениково и от училищните библиотеки при ОУ "Димитър Талев"  – Пловдив, СУ „Димитър Матевски“ – Пловдив и СУ "Иван Вазов" – Сопот.

В рамките на обучението консултантите по библиотерапия формираха и развиха конкретни умения: извършване на личностна диагностика, провеждане на диагностично интервю, проявяване на емпатия, прилагане на конкретни библиотерапевтични техники. Бяха разгледани възможностите чрез техниките на библиотерапията да се въздейства върху читателската култура и определени елементи от личността на читателя, както и да се оказва емоционална подкрепа на хора в криза. В приятна работна среда библиотекари и психолози работиха съвместно за създаването на няколко библиорецептурника – списъци от произведения. Всеки участник получи по един екземпляр от Наръчник за консултанти по библиотерапия (библиотекари).

Plovdiv 2017  Plovdiv 2017 1   

Източник и снимки: Фейсбук профил на НБ „Иван Вазов” – Пловдив.

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева