Професионална квалификация

Фондация Америка за България
В момента има 4 посетители в сайта
Четвърти курс от ЦПОБ в Монтана ПДФ Печат
logo Montana    От 8 до 10 май 2018 г. в Регионална библиотека “Гео Милев” – Монтана се проведе "Тренингово обучение за консултанти по библиотерапия" с лектор Дончо Донев от Института за съвременна психология. В него участваха общо 8 души, 7 от които са специалисти от библиотеката. Всички участници получиха по един екземпляр от книгите „Наръчник за консултанти по библиотерапия (библиотекари)” и Първа национална среща на консултанти по библиотерапия, Стара Загора, 24 – 25 октомври 2017 г.: Сборник с доклади.

В рамките на обучението консултантите по библиотерапия формираха и развиха конкретни умения: извършване на личностна диагностика, провеждане на диагностично интервю, проявяване на емпатия, прилагане на конкретни библиотерапевтични техники. Библиотекарите и психологът работиха съвместно за създаването на няколко библиорецептурника – списъци от произведения, които, освен тематично обвързани, са класифицирани по степен на абстрактност и тяхната адекватност за конкретни типове личности. Обучените библиотекари получиха сертификат, удостоверяващ правото им да работят като консултанти по библиотерапия.

Montana B 2018  Montana B 2018 1

Повече снимки от обучението ще намерите във Фейсбук профила на библиотеката.

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева