Професионална квалификация

Фондация Америка за България
В момента има 1 посетител в сайта
Трети курс от ЦПОБ в Габрово ПДФ Печат
logo gabrovo   Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово бе домакин на професионално насочено тренингово обучение за запознаване с техники по библиотерапия в периода 14 – 17 май 2019 г. В курса взеха участие общо 14 библиотекари – 12 от екипа на Габровската регионална библиотека, един от Градска библиотека – Севлиево и един от библиотеката при НЧ „Св. Климент Охридски – 1899“ в село Сенник, община Севлиево. Обучението проведе психологът Минчо Николов от Фондация „Институт за съвременна психология” в Стара Загора. 

Минчо Николов заедно с друг млад колега – Дончо Дончев, са първите специалисти в България, разработили темата за лечението по време на личностни кризи чрез методите на библиотерапията – направление в общата психотерапия. Двамата провеждат ежегодни обучения за библиотекари, проявили желание към темата от 2016 г. до днес и продължават своята мисия с вдъхновение и желание, споделяно от всички колеги, включили се в тези курсове.
Целта на обученията за консултанти по библиотерапия е да се формират умения, чрез които библиотекарите биха могли да предоставят подкрепа на читатели, базирана на работа с различни литературни произведения. Чрез техниките на библиотерапията може да се въздейства върху читателската култура, определени елементи от личността на читателя, както и да се оказва емоционална подкрепа на хора в криза.

Анелия Мутафчиева-Христова

Gabrovo Bibl 2019 Gabrovo Bibl 2019 1

Повече снимки от обучението ще намерите във Фейсбук профила на библиотеката.

 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияEBLIDA Фондация Глобални библиотеки - България Мемориален фонд Снежана Янева