Архив на информациите от 2016 г.
Весели празници! Печат
Весели празници!
 
Втора среща на „Библиотеки на бъдещето“ и INELI на Балканите Печат
future-library_m.jpg
От 25 до 28 ноември 2016 г. в София ще се проведе втората международна среща на участниците в проекта INELI на Балканите (Международна мрежа от развиващи се библиотечни иноватори на Балканите). Проектът се координира от гръцката неправителствена организация „Библиотеки на бъдещето“ (Future Libraries) и обединява библиотечни общности от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Бивша югославска република Македония, Косово, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Гърция, с цел да развият устойчива мрежа, която насърчава сътрудничество и иновации, електронно учене и експерименти с нови идеи.
Организирана от „Библиотеки на бъдещето“ в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и Фондация Глобални библиотеки – България, втората среща на INELI на Балканите се отличава с богата програма от обучителни дейности, които демонстрират успеха и силата на работата в мрежа. 

На срещата ще бъдат оценени резултатите от онлайн обучението на 35-те иноватори, спечелили конкурса да участват в програмата. Ще бъдат оповестени победителите в Наградите за иновации – пет разработени проекта от библиотеките-участници, които ще получат начален грант за осъществяването на идеите си. Програмата включва посещение на Детския музей и център за учене Музейко, както и презентации на библиотечни иновации от България и други участващи страни. 

Пожелаваме успех на форума!
ББИА
 
Разискванията по Бюджет 2017 и библиотеките Печат
logobbia_m.jpg
На 15 ноември 2016 г. г-жа Снежана Янева, председател на ББИА, взе участие в заседанието на Комисията по културата и медиите, на което бе обсъден проектът за Бюджет 2017. В изказването си тя подкрепи първоначалното искане на Министерство на културата и изрази съжаление, че екипът на министерството не е успял да защити своето предложение и то не е прието. Тя подчерта, че днес библиотеките изпълняват важни функции, свързани с дигиталното и социално включване, насърчаването на четенето и ученето през целия живот, опазването, достъпа и популяризирането на културното наследство. Подценяването на ролята на обществените библиотеки и произтичащото от това системно недофинансиране не позволяват пълноценното изпълнение на тези функции.
 
Г-жа Янева връчи на Комисията по културата и медиите Становище на УС на ББИА и приложение към него, в което ББИА апелира:
  • да бъдат осигурени необходимите средства за въвеждане на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване като инструмент за финансово обезпечаване на основните библиотечни дейности за 2017 г. – 10 млн. лв. за нови книги, периодика и други издания;
  • да бъде увеличен единният разходен стандарт за субсидирана бройка в библиотеките с регионален характер на 14 186 лв.;
  • да бъде увеличен единният разходен стандарт за субсидирана бройка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 15 500 лв.
Пълен текст...
 
1 ноември – Ден на народните будители Печат
Ден на народните будители
Уважаеми колеги, 
 
Изпълнени с почит към духовния подвиг на предците, нека поддържаме и пренасяме огъня на будителите сега и в бъдеще, в името на поколенията след нас.
Днес това е празник на силата на идеите, устойчивостта и приемствеността на националната културна идентичност.  
Нека днешните модерни библиотеки бъдат извори и крепости на знанието, разпространители на идеи, които възкресяват мъдростта на миналото и подхранват жизнеността на съвременната ни култура.
 
Честит празник!
 
УС на ББИА
 
Абонаментна кампания за 2017 г. Печат
korica_2016_3_w.jpg

Уважаеми колеги,
продължава абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2017 г.

Предлагаме следните варианти за абонамент:

  • печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
  • печатно издание за 1 година (48 лв.);
  • електронно издание за 1 година (24 лв.);
  • печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.).

Удължава се крайният срок за превеждане на сумата за абонамент – 31 януари 2017 г.
Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уеб страницата на списанието: www.lib.bg/publish/Списание. Изпращайте талоните на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.   или на адрес: 1037 София, бул. „Васил Левски“ 88, ст. 73. Приложение към талона – копие от платежния документ.
Списанието е включено и в каталозите на Доби прес и Разпространение на печата.

 
Next Library 2017 – покана за кандидатстване Печат
nextlibrarylogo.jpg

Уважаеми колеги,
Предлагаме на вниманието ви конкурс за участие в поредното издание на т. нар. „не-конференция“ Next Library на 9 – 14 юни 2017 г., която се организира от Обществената библиотека в гр. Орхус, Дания и ще бъде проведена в новата модерна сграда DOKK1.

В момента тече конкурс за: 
  • предложения за интерактивни сесии, които вие да модерирате (на сайта ще намерите инструкция). Срок: 04 ноември 2016 г.;
  • подаване на кандидатура за мотивационна реч “ignite talk” – един нетрадиционен начин да представите иновация, проект, идея. Срок: 04 ноември 2016 г.;
  • кандидатстване за финансова подкрепа за участие във форума. Срок: 07 ноември 2016 г. 
Пълен текст...
 
Национална кръгла маса „Стандартизацията в библиотеките“ Печат
logobbia_m.jpg
Уважаеми колеги,
Имаме удоволствието да ви поканим на поредната Национална кръгла маса на ББИА, посветена на изключително важни проблеми на стандартизацията в библиотечния сектор. Форумът ще се проведе на 20 и 21 октомври 2016 г. в Столична библиотека, пл. Славейков №4.
Моля, изпращайте заявки за участие до 14 октомври 2016 г. на г-жа Николина Коцева, имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , тел. 0885 311 854, като посочите име, библиотека и датите, на които ще присъствате.
Пълен текст...
 
Очакваме Вашите предложения Печат
ББИА
УС на ББИА кани членовете на Асоциацията да представят касаещи библиотеките мотивирани предложения за такива изменения и допълнения към действащи закони и подзаконови актове, каквито те намират за необходимо.
Тези предложения ще могат да се обсъдят със специалисти и ББИА ще има готовност да ги предложи за разглеждане в работни групи към Министерство на културата и Народното събрание или ще ги изпрати на вниманието на други институции. 
Молим да изпращате предложенията на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  до 12 септември 2016 г.
 
ББИА все още очаква отговор от Министерство на културата Печат
logobbia_m.jpg
В съобщение на Министерство на културата от 4 юли 2016 г., озаглавено „Министерство на културата: търсят се възможности и продължават усилията да бъдат осигурени допълнителни средства за попълване на библиотечните фондове“ четем: „За съжаление се оказа, че към момента на разработване на финалните параметри на бюджета, тази сума отпадна.“

Уважаваме усилията на Министерство на културата, описани подробно в това съобщение, но остават няколко въпроса: 
–  Защо се търсят „допълнителни“ средства? Къде са планираните? 
– Как и къде „отпадна“ предвидената в бюджетната рамка сума за попълване на фондовете на библиотеките в страната с нови информационни източници?
–  Защо Министерство на културата не уведоми своевремено за тази промяна? 
–  Кой ще поеме отговорност?
Пълен текст...
 
Нова магистърска програма „Библиотечни колекции“ в УниБИТ Печат
logo_UniBIT.jpg
УниБИТ обявява прием в новата магистърска програма „Библиотечни колекции“, която е с продължителност 3 семестъра. Тя е с практическа насоченост и е ориентирана към библиотечни и музейни специалисти, както и към бакалаври по библиотечно-информационни науки. Обучението следва логиката на приемане в библиотечните фондове на документи с особена историческа, културна, литературна и полиграфическа стойност. Акцентът е поставен върху описването, съхраняването, опазването и развитието на публичния потенциал на широк спектър от ръкописни и печатни материали, които традиционно се съхраняват в голяма част от българските културни и научно-образователни институции. Дисциплините се водят от утвърдени специалисти с богат практически и теоретичен опит.
Приемът на документи за магистърската програма "Библиотечни колекции" ще се осъщестява през месеците август и септември. За повече информация се обръщайте към ръководителя на програмата доц. д-р Васил Загоров: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  Актуална информация ще намерите във Фейсбук страницата на програмата.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 35
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.