Начало arrow Актуално arrow Архив arrow От библиотеките 2018
От библиотеките 2018
Награди на Министерство на културата по случай 24 май Печат
mk_2019.jpg
На официална церемония в Национална галерия „Квадрат 500” министър Боил Банов връчи годишните награди на Министерство на културата по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Престижни отличия за техния принос в развитието на българската култура и духовност получиха дейци от различни области.
По предложение на УС на ББИА с почетен знак „Златен век” – Печат на Цар Симеон Велики и грамота бяха наградени Савина Цонева – директор на РБ "Априлов – Палаузов" – Габрово и Йовка Петкова – главен библиотекар на Библиотека при читалище "Диньо П. Сивков" – Нова Загора. Същото отличие получиха Димитър Бечев, директор на РБ "Георги Раковски" – Ямбол и Даниела Недялкова – директор на РБ "Партений Палвович" – Силистра.
Честито на наградените!
 
Честване на 10 години от създаването на Катедра „Библиотечен мениджмънт“ в УниБИТ Печат
unibit.png
На 4 и 5 декември 2018 г. в Университета по библиотекознание и информационни технологии ще се проведе честване на 10 години от създаването на Катедра „Библиотечен мениджмънт“ при Факултета по библиотекознание и културно наследство. Програмата включва Научна конференция „Библиотечният и информационен мениджмънт: 10 години постижения и предизвикателства” и официална церемония по откриването на Аудитория „Професор Радка Колева“ (4 декември) и Уъркшоп „Дигитални библиотеки“  на доц. Майкъл Баак (Щатски университет в Орегон, САЩ); Изложба на научната продукция на катедрата за периода 2008 – 2018; Представяне на юбилейните издания на катедрата; Презентация и дискусия на тема „Публикационната активност на студентите – форми на сътрудничество между преподаватели и студенти“; Дискусия-среща с участието на преподаватели, студенти, докторанти, алумни, партньори (5 декември).
За контакт и допълнителна информация: проф. дн Таня Тодорова – тел. 0898 577 956, Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

 
Международна научна конференция „Благотворителност и култура на дарителството“ Печат
logo_national_library.jpg
На 10 и 11 декември 2018 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе Международна научна конференция на тема „Благотворителност и култура на дарителството“, в рамките на честванията по повод 140 години от учредяването на националната институция. По време на дискусиите ще се разискват проявите на благотворителност и култура на дарителството в България и по света, ще се припомнят имената на родолюбиви спомоществователи и благодетели, които са притежавали завиден морал и желание да подпомогнат духовното издигане на своите народи. 
Може да изпращате попълнен регистрационен формуляр за участие в конференцията, с резюме на български и английски език до 600 знака и ключови думи на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. ; Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. ; Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , в срок до 10 ноември 2018 г. 
Пълен текст...
 
ХVІІ национална научна конференция "Библиотеки – четене – комуникации" Печат
logo_vtarnovo.jpg
На 15 и 16 ноември 2018 г. в Народна библиотека "Петко Р. Славейков" – Велико Търново ще се проведе ХVІІ национална научна конференция "Библиотеки – четене – комуникации" с международно участие, посветена на 190-годишнината от рождението на отец Матей Преображенски – виден български възрожденец и просветител и на темата за детската книга и четенето в ранна възраст. Конференцията обхваща теми в областта на библиотечни и информационни науки, книгознание, литературна история, печатни комуникации и медии. За повече информация: тел.: 062/ 62 80 98.
 
Трета национална работна среща на методистите от регионалните библиотеки Печат
РБ Стара Загора
На 22 и 23 октомври 2018 г. Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще бъде домакин на Третата национална работна среща на методистите от регионалните библиотеки, организирана съвместно със Секцията на методистите от регионалните библиотеки към ББИА. На срещата ще бъдат представени и дискутирани темите, свързани със защитата и поверителността на данните в българските библиотеки в съответствие с Регламент на ЕС 2016/679 (Общ регламент за защита на данните), критериите за разходване на средствата за регионални дейности, отпускани от Министерство на културата и проблемите на училищните библиотеки и методическата помощ за тях.
 
Европейски хоризонти: Библиотеките – между буквата и бинарния код Печат
silistra_logo.jpg
На 8 и 9 октомври 2018 г. в Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра ще се проведе национална научна конференция „Европейски хоризонти: Библиотеките – между буквата и бинарния код” под патронажа на г-н Емил Радев, евродепутат и „Посланик на библиотеките” в Европейския парламент.
За повече информация: тел/факс: 086/831095, имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . / Предварителна програма
 
130 години Университетска библиотека Печат
su_lion55.png   
Под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова на 26 и 27 септември 2018 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се състои тържествено честване на 130-годишнината на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”.

26 септември
10.30 ч. Тържествено събрание в Аулата на Софийския университет
12.00 ч. Откриване на  юбилейната изложба „Университетската библиотека през обектива на двама фотографи”
14.00 ч. Юбилейна научна конференция на тема „Съвременната библиотека – център за обучение, диалог на култури, иновации и нови технологии

Пълен текст...
 
Обява за работа в Пловдив Печат

mu_plovdiv.jpg
 

Медицински университет  Пловдив обявява конкурс по документи и събеседване за заемане на длъжност "библиотекар" в Библиотечно-информационния център (Филиална библиотека във Факултет по дентална медицина, бул. "Христо Ботев" № 3). Основни дейности: регистрация и библиотечно-информационно обслужване на български и чуждестранни студенти и преподаватели; каталогизация и аналитико-синтетична обработка на библиотечни документи; справочно-библиографска и информационна дейност.
Документи се подават всеки делничен ден от 8:30 до 17:30 ч. в Библиотеката на МУ – Пловдив на бул. "Васил Априлов" № 15А в срок до 12 октомври 2018 г. С отговарящите на условията кандидати ще бъде проведено интервю, като за насрочената дата и час кандидатите ще бъдат информирани чрез електронна поща. Телефони за справка в БИЦ: 032/602 522; 032/602 598.
Пълен текст...
 
НЕконференция с международно участие в РБ „Петър Стъпов” – Търговище Печат
logo_targovishte_2018.jpg
Регионална библиотека „Петър Стъпов” – Търговище организира НЕконференция с международно участие (Финландия и Румъния) на тема  „Библиотекарят отблизо – вчера, днес и утре” на 17 и 18 септември 2018 г. На форума ще се обсъждат темите: Що е то библиотекар?, Как библиотекарят планира кариерата си?, Какво работи и какво НЕ работи библиотекарят, и какво получава за труда и усилията си?, Как съвместява традицията и информационните технологии?, Трансформация във виртуален библиотекар! и др.
Заявки за участие, идеи и материали във всякакъв стил (есе, шарж, презентация, експозе и др.) може да се изпращат до 7 септември 2018 г. на имейл адрес:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  – Росица Куцарова. Пленарното представяне на материалите е до 10 минути. / Формуляр за регистрация

 
Обява за работа в Благоевград Печат
aubg-logo.jpg
Библиотека „Паница“ на Американския университет в България търси да назначи двама професионалисти в отдел „Обслужване“. Едната от позициите – Старши библиотекар „Обслужване“, междубиблиотечно заемане и специални събития, е временна по заместване. Втората – Библиотекар „Книгозаемна“, е постоянна. Моля кандидатите да имат предвид, че официалният работен език на институцията е английски. Срокът за кандидатстване е 13 юни 2018 г. Повече информация можете да откриете тук.
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 18
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.