Начало arrow Актуално arrow Архив arrow От библиотеките 2019
От библиотеките 2019
Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра има нов директор Печат
silistra_direktor_2019_copy.jpg
След проведен конкурс в края на ноември за директор на Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра е избрана Светла Ангелова.
Светла Ангелова е родена на 26 ноември 1967 г. Тя има магистърска степен от ШУ "Константин Преславски", специалност "Български език и история", а през 2008 г. се дипломира и като магистър по "Информационни технологии и информационно брокерство" в СВУБИТ.
В Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра започва работа през 2006 г. като библиотекар в Справочно-информационния отдел, след това работи в отдел Книгозаемане, а от 2010 г. е завеждащ на Детския отдел.
От името на цялата колегия пожелаваме на Светла Ангелова успешен и ползотворен път като ръководител на силистренската библиотека!    

 
Министерство на културата връчи отличия за Деня на народните будители Печат
mk.jpg
На 5 ноември 2019 г. министърът на културата Боил Банов връчи награди и грамоти на изявени дейци на изкуството и културата по повод Деня на народните будители – 1 ноември. „Тази година отличихме много читалищни дейци, преводачи, библиотекари, хора, които са важни за духа на нацията. За мен е голяма чест да връча тези награди по повод Деня на народните будители и да поощрим съвременните будители – те са хората, които ни водят напред“, каза министър Боил Банов по време на церемонията. Той им пожела да са здрави и да бъдат горди с това, което правят за нацията.
Пълен текст...
 
Отличие за директора на Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Печат
logo_ub_SU.jpg
На заседание на Академичния съвет ректорът проф. дфн Анастас Герджиков удостои доц. д-р Анна Ангелова с Почетен знак със синя лента на Софийския университет за своята всеотдайна и професионална работа като директор на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Тя благодари за високото отличие и сподели, че за нея е изключителна чест да го получи и подчерта, че го приема преди всичко като оценка за работата на нейните колеги от библиотеката и като признание за институцията Университетска библиотека. Честито за заслужената награда!
 
Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив на 140 години Печат
plovdiv_140.jpg
Областната библиотека и музей се създава и изгражда като национална библиотека на Източна Румелия през 1879 г. по личната инициатива и с усилията на видния възрожденски деец Йоаким Груев, тогавашен директор на Дирекцията на Народното просвещение. Тя е първата културна институция в Южна България, която съхранява паметниците на българската писменост и култура. След Съединението нормативните документи, касаещи библиотечната дейност в страната – Указ № 37 от 1887 г., Указ № 9 от 1897 г. за депозиране на печатните произведения в народните библиотеки, както и първия Правилник за народните библиотеки в София и Пловдив – регламентират равни права и задължения на двете народни библиотеки. През годините Народната библиотека в Пловдив се развива като архив на българската книга и периодичен печат, богато книгохранилище на ръкописната и възрожденска книжнина, създават се уникални колекции от редки и ценни издания.
Днес Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив е общодостъпна универсална научна библиотека с фонд от над 1 925 000 библиотечни документа и изпълнява функциите на второ национално книгохранилище. Библиотеката е дългогодишен член на ББИА и многократно е била домакин на конференции, семинари и обучения, организирани от асоциацията. УС на ББИА най-сърдечно поздравява колегите по случай светлия им празник и им желае все така успешно да отстояват и издигат авторитета на библиотеката в страната и чужбина! 
 
Централната библиотека на Българската академия на науките на 150 години Печат
central_library-300x257.jpg
Основана през 1869 г. в град  Браила, Румъния като книжна сбирка на Българското книжовно дружество (БКД), ЦБ на БАН е първата научна библиотека, създадена още преди Освобождението. Библиотека на БАН става депозитна (от 1947 г.) и получава статут на научноизследователски институт (от 1949 г.), което я утвърждава като истинска централна библиотека в библиотечната система на академията. 
Днес ЦБ на БАН управлява методично библиотечна мрежа от 34 специални библиотеки и 2 филиала към научните звена на БАН и осигурява библиотечно-информационното обслужване на БАН като комплексен национален научен център. Със своя фонд от над 2 000 000 библиотечни единици тя има значителен принос за изграждане на националните библиотечно-информационни ресурси на страната. Нейната основна мисия е да обслужва българската наука и чрез съчетанието на традиционни и модерни технологии и услуги да се изгражда и развива като съвременен библиотечно-информационен център с интеграционни връзки с библиотеки у нас и в света. Нейната водеща стратегия е неразривно свързана със стратегията на БАН, с националните интереси и световните тенденции за опазване на културно-историческото книжовно наследство и за информационно осигуряване на научните и приложни изследвания.
ЦБ на БАН е дългогодишен член на ББИА и многократно е била домакин на общите събрания и други събития на асоциацията. УС на ББИА най-сърдечно поздравява колегите по случай празника им и им желае все така успешно да отстояват и издигат националния и международния престиж на библиотеката!
 
Обява за работа в Пловдив Печат
mu_plovdiv.jpg
 

Медицински университет – Пловдив обявява конкурс по документи и събеседване за заемане на длъжност "библиотекар" в Библиотечно-информационния център по чл. 68, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда (за заместване на отсъстващ служител). Основни дейности: регистрация и библиотечно-информационно обслужване на български и чуждестранни студенти и преподаватели; каталогизация и аналитико-синтетична обработка на библиотечни документи; справочно-библиографска и информационна дейност.
Документи се подават всеки делничен ден от 8:30 до 17:30 ч. в Библиотеката на МУ – Пловдив на бул. "Васил Априлов" № 15А в срок до 8 ноември 2019 г. С отговарящите на условията кандидати ще бъде проведено интервю, като за насрочената дата и час кандидатите ще бъдат информирани чрез електронна поща. Телефони за справка в БИЦ: 032/602 522; 032/602 598.
Пълен текст...
 
Калина Иванова е новият директор на РНБ „П. Р. Славейков“ – Велико Търново Печат
kalina_ivanova_2019.jpg
Доц. д-р Калина Иванова е новият директор на РНБ „П. Р. Славейков“  Велико Търново. Смяната в ръководството на библиотеката е от 16 септември 2019 г., а причината е желанието на досегашния директор д-р Иван Александров да участва в изборите за местна власт. Доц. Калина Иванова е зам.-директор на РНБ „П. Р. Славейков“ от 2001 г. насам. Тя е и преподавател в Катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Член е на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация.
Доц. Иванова е категорична, че РНБ „П. Р. Славейков“ ще продължи да предлага на великотърновци силна културна програма с основната идея да насърчава четенето сред хората от всички поколения. Екипът ще работи и в посока на утвърждаване на Велико Търново и библиотеката като център за Северна България, в който дигиталните ресурси се обединяват в единен каталог. Подобряване на материалната база е също една от основните цели, които си поставя новият директор.
 
Конференция „Библиотеките в контекста на европейското културно наследство” Печат
logo_shumen.pngРeгионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен организира Национална конференция „Библиотеките в контекста на европейското културно наследство”, която ще се проведе на 7 и 8 октомври 2019 г. Целта на конференцията е споделянето на актуални, ефективни и приложими в библиотечната сфера практики за постигането в дългосрочен план на реална промяна в начина, по който възприемаме, опазваме и популяризираме културното наследство, разглеждано както в неговото многообразие, така и в аспекта му книжовно богатство.
Заявки за участие се приемат до 20 септември 2019 г. на адрес: Шумен 9700, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, бул. „Славянски” №19 или е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
 
Библиотеката – 150 години в културното пространство на Кюстендил Печат
logo_kiustendil.jpg
През 2019 г. Регионална библиотека “Емануил Попдимитров” – Кюстендил отбелязва два забележителни юбилея – 60 години от обявяването ѝ за регионален културен институт и 150 години от началото на библиотечното дело  в града. Юбилейните събития, които ще се проведат на 21 и 22 октомври, включват кръгла маса на тема „Регионални културни политики за опазване на книжовно-документалното наследство в институциите на паметта – библиотеки, архиви, музеи” с участието на академичния състав на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” при Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и представители на регионалните културни институти в Кюстендил, откриване на юбилейна изложба, презентация на филм за историята на библиотеката.
До 20 септември 2019 г. може да се направи онлайн регистрация тукЗа допълнителна информация: Анелия Харалампиева тел. 0896784302; София Пейчева тел. 0885927323.
 
Яна Кършийска е избрана за директор на регионалната библиотека в Бургас Печат
yana_karshiiska.jpg
След проведен конкурс за директор на Регионална библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас е назначена Яна Димитрова Кършийска, родена на 8 ноември 1974 г. в гр. Бургас. Тя завършва Полувисшия институт по библиотечно дело със специалност „Библиотекознание и библиография“ през 1995 г. През 1998 г. завършва бакалавърска степен във  ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Библиотекознание и библиография“, а през 2008 г. се дипломира като магистър по „Информационни технологии и информационно брокерство“ в СВУБИТ. 
Стартира кариерата си на библиотекар като част от екипа на отдел „Обработка“, а по-късно и на отдел „Заемна служба“ на Окръжна библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас през 1996 г. От 2005 г. работи в Библиотеката при Бургаския свободен университет, а от 2012 г. е координатор в неговото звено „Офис за технологичен трансфер“. От началото на 2019 г. е назначена на длъжност библиотекар в НЧ „Асен Златаров 1940“ – Бургас.
От името на цялата колегия пожелаваме на Яна Кършийска успешен и ползотворен път като ръководител на бургаската библиотека!

 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 22
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.