Начало arrow Актуално arrow Архив arrow Международни 2022
Международни 2022
Подкрепа за библиотеки в Турция и Сирия Печат
eblida_turkie1.jpg
В подкрепа на библиотеките и библиотекарите, засегнати от земетресението в Турция и Сирия, беше стартирана кампания за помощ в сътрудничество с Асоциацията на турските библиотекари (TLA), Асоциацията на университетските и изследователски библиотекари (UNAK) и Консорциума на анадолските университетски библиотеки (ANKOS). ЕБЛИДА призовава своите членове за съпричастност с пострадалите. Ако искате да подкрепите кампанията за набиране на средства, можете да дарите на банковите сметки по-долу, като напишете "EARTHQUAKE" в частта за обяснение:
Пълен текст...
 
Награда за зелена библиотека 2023 на ИФЛА Печат
ifla-ensulib-logo.png
ENSULIB и Секцията по околната среда, устойчивостта и библиотеките на ИФЛА обявяват кандидатстване за Наградата за зелена библиотека 2023! Наградата ще спомогне за осветяване на ролята на библиотеките и библиотекарите в развитието на стандартите за устойчивост и насърчаване на специализирани знания в рамките на професионалната практика.
Всяка библиотека с проект, инициатива или идея в областта на зелените библиотеки може да кандидатства за наградата. Проектът, инициативата или идеята могат да бъдат представени по различни начини – чрез есе, видео, плакат, статия, набор от слайдове. Кандидатурите трябва да бъдат написани на един от седемте езика на ИФЛА.
Наградата се присъжда в две категории: за Най-добра зелена библиотека/мащабен проект и за Най-добър проект за зелена библиотека. Може да има и поощрителна награда за проект, който е осъществен с минимални ресурси, но има значително въздействие. Финалистите ще бъдат представени на 88-ия Световен библиотечно-информационен конгрес на ИФЛА. Крайният срок за кандидатстване е 28 февруари 2023 г.
 
Конференция "Ролята на културните институции в България" Печат

На 30 ноември 2022 г. от 16:30 ч. в Новата конферентна зала (Ректорат на СУ, Северно крило, ет. 2) ще се проведе конференцията "Ролята на културните институции в България", която се организира по инициатива на г-жа Искра Михайлова – зам.-председател на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент. Събитието ще бъде хибридно, като е възможно както присъствено, така и онлайн участие през платформата ZOOM. Програмата и заявката за онлайн участие са публикувани на сайта.

reklama_neb.jpg

 

 
Европейските библиотеки за Украйна Печат
logo-lib4refugees1.png
 

EBLIDA, NAPLE и Public Libraries 2030 призовават европейските библиотеки да предоставят безопасно място на украинските бежанци в този труден момент и да им осигурят каквато могат подкрепа, като достъп до книги и други медии, до информация и образование. Доколкото е възможно, библиотеките могат да помогнат за продължаване на образованието на бежанците, особено на децата и младите хора, да организират курсове за усвояване на първите елементи на езика на приемащите страни.
Може свободно да се ползва логото на европейската мрежа „Библиотеки за бежанци“. Библиотеките, които все още не са част от мрежата, могат да попълнят приложения формуляр, за да се включат.
 
Призив на ББИА Печат
eblida-naple-pl2030-logos.jpg
Ние се обявяваме против тази ужасна война и искаме незабавното ѝ спиране! 
Ние призоваваме нашите членове и цялата библиотечна колегия да окажат помощ, според възможности си и в сътрудничество с държавните и неправителствени организации, на всички нуждаещи се и пострадали във войната в Украйна!
Ние подкрепяме становищата и насоките, отразени в прессъобщението на трите водещи библиотечни организации в Европа – EBLIDA, NAPLE и Public Libraries 2030 (ББИА е пълноправен член на EBLIDA, а с другите две организации активно си сътрудничи  в работата на европейските обществени библиотеки и работи по много европейски проекти). Прессъобщението е в отговор на призива, отправен от Украинската библиотечна асоциация и можете да се запознаете с него на английски език.
Уважаеми колеги,
Можете да се информирате за приложения списък с решенията, взети на заседанието на борда на EBLIDA в понеделник, 28 февруари 2022 г., а също така и за създадената уеб страница на сайта на EBLIDA, посветена на Украйна.
 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.