Начало arrow Актуално arrow Архив arrow Международни 2023
Международни 2023
Декларация на европейските библиотеки за заемането на електронни книги Печат
Цялостната ситуация с достъпа до електронни книги в библиотеките в Европа е във фокуса на внимание на различни международни организации. От години и по-фокусирано от 2021 – 2022 г. ИФЛА, ЕБЛИДА, NAPLE и Програма Knowledge Rights 21 („Права за достъп до знание 21”) изследват процесите, свързани с достъпа до електронни книги от правна гледна точка, технологични решения за достъп, етични и морални съображения.
През февруари 2023 г. ИФЛА и Програма Knowledge Rights 21 стигат до идеята за съвместно отворено писмо, което да напомни на вземащите решения на европейско и на национална ниво за необходимостта да се заемат сериозно с този въпрос и да бъде отправна точка за дискусии и действия от страна на правителствата в подкрепа на правни промени, регулиране, диалог и изследвания.
Проект на Декларацията е подготвен от екип на ИФЛА и Програма Knowledge Rights 21 и е изпратен до библиотечните асоциации в Европа за коментари и допълнения. Тя е насочена към политици и високопоставени служители с влияние върху законодателството, свързано с пазара на електронни книги за библиотеки, както и към онези, които контролират бюджетите за библиотеките и са заинтересовани те да работят по-добре. 
Декларацията ще бъде изпратена директно до съответните служители на Европейската комисия и членовете на Европейския парламент и, разбира се, ще бъде достъпна за използване от национални асоциации и други организации при по-нататъшно застъпничество. 

Европейските библиотеки изпълняват дългогодишна и съществена роля за реализация на човешките права за достъп до информация, образование, научни изследвания и култура, които са необходими за подкрепата на свободните демокрации. Те поддържат здрав граждански и обществен живот, подкрепят науката и иновациите и осигуряват съхранението на световната памет. Като отражение на тяхната обществена и икономическа значимост, техните функции и роля са залегнали в различни законодателни актове.
Днес потребителите на информация живеят във все по-свързан свят и нуждите на обществото и индустрията се посрещат най-добре чрез гаранции, че библиотеките могат да им осигурят достъп до възможно най-широк набор физически и дигитални материали, включително и електронни книги.
Същевременно ние сме извънредно загрижени, че настоящите начини на действие, лицензирането и по-широките пазари на електронните книги подкопават способността на библиотеките да изпълняват своите традиционни и съществени функции.
От съществено значение е да се гарантира чрез ясни правни рамки, че пазарите за електронни книги ще работят по начин, който ще позволи на библиотеките да изпълняват дейността си и отговорностите в интерес на обществеността. Съществуващите работещи алтернативи разчитат на доброволните действия на издателите и не осигуряват пълен достъп. Следователно са необходими действия от страна на правителството в следните три направления:
  1. Правни гаранции, според които библиотеките да могат да придобиват, запазват и предлагат за електронно заемане дигитализирани аналогови и дигитално родени произведения, каквито са електронните книги, на същата основа, на която предоставят достъп и до физическите произведения. Това ще осигури възможност за по-конструктивни преговори между библиотеките и носителите на правата.
  2. Поддържане на платформи за е-заемане, които да работят по най-добрия начин в полза на библиотеките, на техните потребители и на авторите.
  3. Освен реформата на законите за авторското право и пазарните регулации, да се подкрепят последващи проучвания на динамиката на пазарите на електронни книги и тяхното влияние за постигане на целите на обществения интерес. Това ще послужи и за формиране на по-широки политики в областта на културата, образованието и научните изследвания.
Положителните действия в горепосочените области ще подкрепят колективно трайния преход към устойчив и приобщаващ пазарен модел за електронните книги, който да разкрива техния потенциал за подпомагане на достъпа до научни изследвания, образование и култура, като по този начин се изгражда по-демократично и приобщаващо общество.
Пълен текст...
 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.