Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Училищните библиотеки имат бъдеще
Училищните библиотеки имат бъдеще Печат
bbia_logo_25_w.jpg
След дългогодишни обществени и професионални дебати, надежди и очаквания Законът за предучилищното и училищното образование е приет от Народното събрание и обнародван в бр. 79 на Държавен вестник от 13 октомври 2015 г.  
На училищната библиотека и библиотечно-информационното обслужване на учениците са посветени специални текстове:
  • Чл. 178, ал. 1, т.  8 включва в Общата подкрепа за личностно развитие библиотечно-информационното обслужване. 
  • Чл. 182 гласи: „Библиотечно-информационното обслужване се осигурява чрез училищна библиотека и гарантира свободен достъп до информация на учениците от различни документални източници в библиотечния фонд и в глобалната мрежа с цел изграждане на навици за четене и компетентности за търсене и ползване на информация.“ 
  • В Чл. 284, ал. 1, т. 4 се регламентира финансирането на библиотечно-информационно осигуряване.
Философията на закона въплъщава духа на модерното време, отразява нови тенденции в обществения живот и нуждата от качествена промяна в образователната система. Политиките, въплатени в нормативните текстове очертават насоки, съзвучни с европейските хоризонти за развитието на младите хора.
Усилията на ББИА, участието на нейни експерти в работните групи по подготовка на Проектозакона, в междинните публични обсъждания на документа и на откритите заседания на Комисията по образованието и науката в Народното събрание дадоха резултат. Предложенията на ББИА помогнаха за адекватното отразяване на ролята на библиотечното обслужване в образователния и възпитателен процес, в последователното формиране и надграждане на съвременните ключови компетентности.
С удовлетворение можем да видим резултатите от застъпническите ни кампании в периода 2011 – 2015 г., в които отстоявахме мястото на библиотеките, и особено на училищните библиотеки, в постигането на качествено образование на децата и младите хора; от многобройните срещи в Комисиите по образованието на Народното събрание; от неуморните действия на колегите от Секцията на училищните библиотекари към асоциацията. До последните процедури, предшестващи приемането на Проектозакона не спряха усилията на ББИА за усъвършенстване на текстовете в полза на училищните библиотеки и училищните библиотекари. Успешно завърши само етап от нашата работа.
Предстои следващата важна стъпка. Експерти на ББИА ще участват в работната група за създаването на поднормативните държавни образователни стандарти (ДОС). ДОС № 12 регламентира физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. ББИА отново ще отстоява модернизирането на училищната библиотека и нейните възможности и потенциал за подготовката и личностното изграждане на бъдещите поколения.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.