Начало arrow Дейности arrow Семинари arrow Семинар за представяне на нови продукти и обучение на ISI Web of Knowledge
Семинар за представяне на нови продукти и обучение на ISI Web of Knowledge Печат
ББИА
Българската библиотечно-информационна асоциация, по предложение на Thomson Reuters, организира семинар за представяне на нови продукти и обучение на ISI Web of Knowledge на 9 юни 2010 г. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Участие взеха библиотекари от справочно-библиографските отдели на големите обществени библиотеки, специалистите от университетски и научни библиотеки в страната.
Министерството на образованието, младежта и науката осигури възможност за свободен достъп до бази данни в електронните платформи Science Direct, ISI Web of Knowledge, SCOPUS чрез национални лицензи за периода 2009 – 2011. Достъпът до електронни научни библиотеки осигурява стимулираща среда за извършване на съвременни научни изследвания и за съхраняване на научните резултати в собствени дигитални библиотеки. Десетки български научни и образователни институции – институти на БАН, университети, специализирани висши училища и колежи, институти на Селскостопанската академия, Националния център за информация и документация, Висшата атестационна комисия, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, получиха достъп до пълнотекстови научни публикации, анотации към публикации и наукометрични данни.
Една от информационните платформи с голямо значение за научните изследвания е ISI Web of Knowledge. Тя позволява онлайн търсене сред над 9200 списания от 45 различни езици в областите на науката, обществознанието, изкуствата и хуманитарните специалности и намиране на висококачествени изследователски резултати, съответстващи най-точно на интересите на потребителя.
В базата съществува връзка между съответстващи си документи чрез използване на справки за цитирания и разработка на свързвания между статии на изследователи експерти, работещи в съответната област. Търсенето се извършва по Тема, Автор, Авторски колектив, Заглавие – Източник, Година на издаване и Адрес. Използване на „падащото меню“ на всяка клетка за търсене и избор на област на търсене. Може да се ограничи търсенето до оригиналния език на публикацията или вида на документа. Използване на „падащото меню“ за взаимодействие между всяко поле за търсене чрез операторите за търсене: AND, OR, or NOT. Добавени са допълнителни полета за по-подробно търсене. Създават се цитатни справки от всяка статия, съответно индексирана и подготвена за търсене по цитиран автор, цитирано произведение, цитирана година и т.н.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.