Фондация Америка за България

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Становище на ББИА по проблемите, свързани с Бюджет 2022
Становище на ББИА по проблемите, свързани с Бюджет 2022 Печат
logobbia_sm.jpg
Уважаеми колеги,
 
На 3 февруари 2022 г. се състоя работна среща в Министерството на културата (МК) между ресорния зам.-министър Юрий Вълковски, Анета Дончева – председател на УС на ББИА и Спаска Тарандова – член на УС на ББИА. Предварително бяхме изпратили на зам.-министър Вълковски информация за основните теми и въпроси, които ще поставим, като отбелязахме, че проблемите са много, естествено дълго време неглижирани и ги излагаме с пълното съзнание, че не всички могат да бъдат решени сега и веднага. Изразихме нашата надежда, че малко от тях можем да решим скоро, а за другите трябва да създадем добра основа и перспектива за решаване. Проблемите бяха групирани в три основни области – промени в нормативната уредба; промени в механизма на финансиране на обществените библиотеки; промени в начините на администриране в МК и други специфични въпроси. 
Естествено, на срещата, в основна тема се превърна обемът и начина на разпределението на средствата в Бюджет 2022. Във връзка с това изразихме мнение, че колегията е изненадана (беше заложено първоначално 50% увеличение) и обезпокоена от малкото увеличение на Единния разходен стандарт за субсидирана бройка в библиотеките, както и от несправедливото разпределение на средствата по Стандарта за библиотечно-информационно обслужване. Обсъдихме и проблемите, свързани с изключително голямото увеличаване на разходите за издръжка – непосилни цени за електроенергия, отопление, поскъпване на всички стоки и услуги, необходими за нормалната работа в една библиотека; нарастването на разходите за възнаграждения по трудовите договори; ниското финансиране на дейностите по Стандарта за библиотечно-информационно обслужване. Дискутирахме относно интересите на отделните видове библиотеки в мрежата – регионалните библиотеки като гръбнак на мрежата; общинските библиотеки – някои от които работят в градове значително по-големи и от областните центрове; както и на най-многобройните в мрежата – читалищните библиотеки, които са част от читалищата, в обхвата са и на Закона за народните читалища и са доста проблемни от гледна точка на общото финансиране на мрежата.
Ние получихме добър прием и разбиране в МК и затова поехме ангажимента да представим наши предложения относно Бюджет 2022, с пълното съзнание, че ще работим в една несигурна среда, ще правим опити да поставим едно трудно начало на диференциране с оглед на бъдещото отчитане на резултатите от дейността на всяка една библиотека, а не разпределение на средствата на „калпак“. Затова на заседанието на УС на ББИА на 18 февруари 2022 г. беше прието на този етап, в работен порядък, на зам.-министър Ю. Вълковски да бъдат изпратени две предложения:
  1. Предложения за  разпределение на разчетените допълнително средства в размер на 2,0 млн. лв. за прилагане на Стандарта за библиотечно информационно-обслужване. (.pdf)
  2. Предложения за  разпределение на средства в размер на 2,0 млн. лв. за проекти по Програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. (.pdf)
Междувременно в ББИА се получи писмо от господин Кирил Бинев, Председател на НФ „КУЛТУРА”, за подкрепа на протеста, организиран от синдиката, на което отговорихме с писмо от 18.02.2022 г. (.pdf) (.pdf).

Уважаеми колеги,

освен в МК, проведохме и много работни срещи с представители на Комисията по култура и медии, Бюджетната комисия, отделни депутати – изявили интерес да лобират за нашата кауза. Важно е да отбележим, че от МК получихме също така обещанието и уверението, че наши предложения, свързани с механизма на финансиране на мрежата от обществени библиотеки, създаване на система от допълнителни, съпътстващи стандарти и други, ще бъдат обстойно разгледани при последващото приемане на бюджета през юли. Затова УС на ББИА на последното си заседание взе решение да се направи работна група и да се започне още отсега работа по проблемите, свързани с механизма на финансиране на мрежата от обществени библиотеки, чиято дейност е регламентирана в Закона за обществените библиотеки.
Целта е в най-скоро време да имаме готовност да предложим гъвкав механизъм на финансиране, диференциране и отчитане на резултатите от дейността на всяка една библиотека. За тази цел ББИА ще отвори дискусия за различни становища и мнения, но най-вече предложения за начините на финансиране на обществените библиотеки.

УС на ББИА
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.