Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Напусна ни Зорница Петкова
Напусна ни Зорница Петкова Печат
SU.jpg
С дълбока скръб съобщаваме, че на 17 ноември 2022 г. ни напусна доц. д-р Зорница Петкова, водещ изследовател, един от основоположниците, преподавател и създател на цялостната концепция за съдържанието и реализирането на основната за библиотечното образование дисциплина “Теория на научната информация”. Двадесет и пет години от издирвателската и преподавателската дейност на Зорница Петкова са свързани със съвременната “Катедра по библиотекознание, научна информация и културна политика”.
Зорница Петкова е родена през 1927 г. Завършва английска филология и курсовете към “Българския библиографски институт“. През 1956 г. печели конкурс за научен сътрудник в “Българския библиографски институт”, а след сливането му с Народната библиотека продължава да работи в нея до 1972 г. 
През 1965 г. е избрана с конкурс и за хоноруван преподавател по дисциплината “Теория и методика на научната информация” в „Катедрата по библиотекознание и научна информация“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 1972 г. отново след конкурс става щатен преподавател. През 1982 г. защитава докторат върху научната информация в областта на библиотекознанието, библиографията и информатиката. Тя разработва два основни курса – „Теория и методика на научната информация” и „Организация на информационната дейност”. През 1985 г. става първият доцент в областта на научната информация у нас. 
Първоначалните изследователска дейност на Зорница Петкова е тясно обвързана с библиографските среди, от които тя израства, и се свързва с десетки публикации. В областта на научната информация и научно-информационната дейност нейните изследователски интереси са свързани с библиометричните анализи на документалните потоци. Тя е сред специалистите, наложили този тип анализи в българската информационна практика. Тя е и първият автор у нас, популяризирал световната информационна система „Science Citation Index”, изследва и представя различни гледни точки за същността и перспективите на развитие на информационната наука, обективна и ясна картина на основните проблемни изследвания в областта, дискусиите, свързани с утвърждаването на единна терминология и на еволюцията в обекта и предмета на изследване на информационната наука от оформянето ѝ като самостоятелна научна дисциплина до средата на 80-те години на ХХ век.
Дълбок поклон пред паметта ѝ!
 
Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.