Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Обучение за библиотекари без квалификация в НБИВ
Обучение за библиотекари без квалификация в НБИВ Печат
РБ Пловдив

От 11 до 13 ноември 2009 г. отдел „Методичен” на НБИВ проведе тридневно обучение за библиотекари без библиотечна квалификация. Присъстващите 26 библиотекари бяха представители на градски и селски читалищни библиотеки от областта.

Консултациите от първия ден бяха насочени към формулиране на основните принципии функции на управление на библиотеката. Бяха дадени насоки за: изработване на годишен план и отчет на библиотеката; Правила за обслужване на читателите; за поддържането и съхраняването на библиотечната документация; за организацията на работното време и работното място; възможностите за допълнително финансиране на библиотеката. Накратко бяха представени възможностите за обучение и поддържаща квалификация. Представен беше и сайтът на ББИА.
По-нататъшната Програма на обучението включваше знания по управлението на основните направления на библиотечния фонд и поддържането на финансово-счетоводнатадокументация на библиотеката, свързана с регистрирането, отчисляването и инвентаризирането на библиотечните документи.
В Програмата на обучението беше отделено място и на общите правила на класиране, сигниране и нареждане на библиотечните документи.
Библиотечно-информационното обслужване на потребителите беше в центъра на вниманието през последния ден от обучението.
На библиотекарите беше представен обновеният сайт на НБ ”Иван Вазов”, за тях беше организирана и екскурзия в НБИВ.
Участниците попълниха анкетна карта в края на обучението си. Всички дадоха положителна оценка за проведения курс. Около 80% от тях заявяват желание за допълнителни практически знания по темите на обучението. Превес библиотекарите дават на необходимостта от консултации по поддържането на библиотечната документация, както и за участието в проекти и програми. 
Анкетата дава възможност за анализ на предпочитаните от библиотекарите форми и теми за бъдещо обучение.
 
 

 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.